Staja Kimler Basvurabilir ?Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik stajina kimlerin basvurabilecegi 3568 sayili yasa ile birlikte yönetmenliklerle düzenlenmistir.
I-SERBEST MUHASEBE MALI MUSAVIRLIK STAJINA 3568 sayili kanunun 4. maddesindeki genel kosullarla ile 5 / A – a maddesindeki ögrenim kosullarini tasiyanlarin staja basvurabilmek için basvuruda bulunabileceklerine deginilmektedir.
Buna göre; Hukuk, Iktisat, Maliye, Isletme, Muhasebe, Bankacilik, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler dallarinda egitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkligi yüksek ögrenim kurumlarinca onaylanmis yabanci yüksek ögrenim kurumlarindan lisan düzeyinde mezun olmakla beraber, yukarida belirtilen bilim dallarindan lisans üstü düzeyinde diploma almis olmak gerekmektedir
Kanunda açikça belirtmeyip, denkliginden kusku duyulan ögretim kurumlari mezunlarin staj basvurularinda, Temel Egitim ve Staj Merkezi’nin ( TESMER )’in olumlu görüsünü alinmadan yapilan basvurular geçersiz sayilacaktir. Ayrica Tesmer’in vermis oldugu görüs staj yerin STAJ DOSYASINDA bulunacaktir. Buna benzer durumlarda, mutlaka Tesmer’in olumlu görüsünün bildirildigi yazinin staj dosyanizda bulunmasina dikkat ediniz.
II- SERBEST MUHASEBECILIK STAJINA 3568 sayili kanunun 4. maddesindeki genel kosullarla ile 5/A–a maddesindeki ögrenim kosullarini tasiyanlarin staja basvurabilmek için basvuruda bulunabileceklerine deginilmistir. Buna göre Serbest Muhasebeci Mali Müsavir olabilmek için gereken fakülte ve yüksek okullarin konulari ile ilgili ön lisans düzey inde mezun olanlar ile ticaret ve maliye yüksek liselerinden mezun olanlar serbest muhasebecilik staji için basvurabileceklerdir.
Serbest Muhasebecilik stajina yapilacak basvurularda diploma ya da geçici mezuniyet belgesinin sunulmasi kosuldur. Ön lisans mezunu olabilecegini gösterir yazi ile staj basvurulari kabul edilmedigi gibi, yanlislikla baslatilmis stajlar da iptal edilecektir.
Limme mezunlari, Çok programli Lise ve Açik Lise’ler 3568 sayili yasa kapsaminda degerlendirilmekte ve staj basvurulari kabul edilmemektedir.
STAJA BASVURU VE SÜRESI
3568 Sayili yasanin öngördügü kosullara sahip olanlar her yil NISAN- AGUSTOS ve ARALIK aylarinda staja basvurusunda bulunabilirler.
Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik için staj süresi 3 yil,
Serbest Muhasebecilikte;
Ön Lisans mezunlari için 4 yil,
Ticaret Lisesi veya Maliye Meslek Lisesi mezunlari için ise 6 yil’dir.
Staj sirasinda bir yüksek okulun (2 yillik veya 4 yillik) bitirilmesi durumunda, hangi yüksek okul bitirmis ise o yüksek okulun gerektirdigi staj süresi yüksek okul mezuniyet tarihinden itibaren baslar, daha önceki yapilan stajlar ilgili yüksek okul için gerekli staj süresinden sayilmaz. Ayni kosul Ticaret mezunu stajyerle rin, stajlari sirasinda ön lisans veya lisans mezunu olmalari durumunda da geçerlidir.
Stajlarin kesintisiz yapilmasi esas olup, sürelerin hesabinda ay 30, yil ise 360 gün olarak degerlendirilir. Yasal izinler disinda ilgili ayda eksik yapilmasi söz yapilmasi söz konusu degildir. Mücbir sebepler disinda stajina ara veren veya düzenli olarak stajini devam ettirmeyen adaylarin stajlari Oda ve/veya Tesmer Yönetim Kurulu karari ile iptal edilir. Adaylarin stajlarina devamini Oda ve/veya Tesmer Subeleri ile yaninda staj yapilan meslek mensuplari denetler ve kontrol ederler. Yaninda staj yapilan meslek mensubu stajyerlerin devamsizliklarini bagli olduklari odaya bildirmek zorundadirlar. Bu durumda da stajin iptali söz konusudur.