21 Aralik 2024 Cumartesi
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

GÜVEN

Selma DOKUMACIGİL
Güven, karşımızdaki insanın bize hissettirdiği bir duygudur. Ancak bu duygunun oluşumu sadece karşımızdakine bağlı değildir. Kendimize güvenmiyorsak açık davranamayız.

Selma DOKUMACIGİL
sdokmacigil@hotmail.com

 

                                                        SICACIK BİR DUYGUDUR, GÜVEN

 

Güven; sevgi, aşk, alışkanlık sadakat, saygı, ilgi duygularıyla ince ince örülür. Ve bazen bu örgü dışarıdan bakan biri için o kadar sağlam görünür ki hayran bırakır.

            İnsanlarda en çok ihtiyaç duyulan ve aranan özellik güvenirliktir. Güvenirsek severiz, saygı duyarız, kendimizi huzurlu hissederiz. Güven en çok ihtiyaç duyduğumuzu sandığımız sevgiden ve saygıdan önce gelir. Tabii ki güven, sevgi ve saygı insan ilişkilerinde,(ailede, arkadaşlar arasında, iş yerinde vs.) üç önemli duygudur. Olmazsa olmaz. Eksiklik kalır bir yerlerde, huzursuzluk verir, soğutur yavaş yavaş o insanlardan. Eğer güven sarsıldıysa bir kere; değerli bir vazonun yere düşüp, kırılması gibi paramparça olur her şey. Güven insanları birbirine bağlayan en önemli kuvvetli bir molekül gibidir.

            Mütevazilik, sadakat hoşgörü, cesaret, sabır, onur, çalışkanlık ve sadelik gibi üstün insani nitelikler güvenirlik verir. Güvenilir olmak aynı zamanda bir kişilik özelliğidir. Bir de başkalarına duyulacak güven duygusunun temelinde kendine güven duymak da yatar. Kendine güvenmek; insanlara bağımlılık derecesine ihtiyaç duymadan, hissettiğimiz, düşündüğümüz, inandığımız gibi yaşayabilecek gücü kendimizde hissetmek, bunu davranışlarımıza yansıtmaktır.

Güven, karşımızdaki insanın bize hissettirdiği bir duygudur. Ancak bu duygunun oluşumu sadece karşımızdakine bağlı değildir. Kendimize güvenmiyorsak açık davranamayız. Mesela kaybetme korkumuz varsa ilişkide sorunlarımızı, duygularımızı bastırırız.

          Kendine güvenmeyen biri ilişkiyi kaybetmekten ya da ilişkide karşısındakinin kendini ezmesinden çok korkar. Kaybetme korkusu, birçok soru işaretlerini havada bırakacağı için karşımızdaki bu sorunlarımızı bilemez. Bilmediği bir sorunla ilgili bir şey yapamaz. Bu şekilde, ilişkide ona güvenebilir miyiz, güvenemez miyiz bunu asla bilemeyiz; çünkü kendimizi açmamışızdır. Huzursuz olduğumuz noktayı ya da beklentilerimizi dile getirdiğimizde nasıl davranır? Bizi önemser mi? Yoksa umursamayıp kendimizi çok değersiz, önemsiz mi hissettirir? Duygularımızı ona açtığımızda, “Madem öyle, bitsin !” deyip kestirip atar mı? Onun kişiliğine duygularına ne kadar güvenebiliriz? Bunlar gibi pek çok soru ilişkinin içinde cevap arar. Ancak soruların cevapları, karşımızdakinden önce bizdedir. Kendimizi açmadığımız sürece ona güvenip güvenemeyeceğimizi bilemeyiz. Biz kapalıyken, onun sergilediği tavırlardan yola çıkarak onun güvenilmez biri olduğunu söylemek de tabii ki doğru olmaz.

            Güven; sözünü tutmak, özü sözü bir olmak, bir görevi yapacak yetkinlik ve beceriye sahip olmak dürüst ve sorumluluk sahibi olmaktan geçer. Ayrıca güveni geliştirmede yardımcı olan bazı davranışlar da şöyledir:

  • Yalan söylememek.
  • Verilen sözü tutmak.
  • Tutarlı olmak
  • Beklentileri karşılayabilmek
  • Sadık olmak
  • Kıskanç olmamak ya da kıskandırmamak.
  • Karşınızdakinin sınırlarına saygı duymak.
  • İyi bir dinleyici olmak.
  • Yapılan işler sizin için önemsizde olsa paylaşma konusunda açık olmak.

 

Güven hissedebilmemiz için kendimiz de güven hissettirmeliyiz. Çünkü güven, uzun vadeli, sevgi ve saygı dolu bir ilişkinin anahtarıdır. Bu anahtar bir ilişkide alabileceğimiz en büyük ödüldür…

Bu Haber 212015 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
Çok doğru. Güven oluşmasında özgüven de etkendir. Aralarında sıkı bir ilişki vardır. Güven olmayan bir ilişkide özgüven eksikliği başlar. Ya da özgüven eksikliği olan kişide güvensizlik... Bu da insanı mutsuz kılar. Teşekkür ederim Hüseyin bey...
Selma hanım elinize sağlık... Güzel bir konuya parmak basmışsınız yazınızda. Kişisel ilişkilerde,toplumsal ilişkilerde ve devletler arası ilişkilerde GÜVEN çok önem arz eder. Güven sadece karşıya verilen bir husus değil, kişi öncelikle kendine güvenmelidir.Yani öz güvene sahip olmalıdır. Güven yavaş yavaş oluşturulur ve oluşur, bir anda da kaybedilir. Bu yüzden çok dikkat edilmelidir.Güven bir defa yok oldu mu eski haline dönmesi mümkün değildir. Bu yüzden güven kağıt gibidir. Bir sefer buruşturursanız, asla eskisi gibi olmaz.
TÜM YORUMLAR
Topam 2 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
KOKULAR ve ETKİLERİ
GÜVEN
SPOR YAPMAK
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.