19 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

BEDELLİ

Salih GÜNEŞ
Bedelli askerlik konusunun çok hassas olduğu ve yeterince tartışılıp görüş birliğine varılmadan çıkarıldığı açıktır.

Salih GÜNEŞ
SMMM Stajyeri
s.gunes@firatymm.com

                                                                                                                                                            

BEDELLİ …

Bedeli  bir mal veya hizmet için ödenen ücret olarak tanımlayabiliriz. Bu tanımın yanı sıra  Karşılık” “ semen” ve “fiyat anlamına da gelir . Bir mal, hizmet veya hakkın karşılığı olarak ödenen para, verilen mal veya sağlanan hizmet’ gibi daha geniş anlamda tarif etmekte mümkün. Bedel konusunda sayfalarca kitap, makale, köşe yazısı, şarkı veya şiir yazılabilir.  Ancak ben şimdilerde konuşulan ve gündemi bir hayli meşgul eden bedelli askerlik konusunda düşüncelerimi bir Türk genci olarak paylaşmak istedim.

Yukarıdaki tanımlarda da anlaşılacağı üzere ‘bedel ’in  niçin ödeneceği açıkça belirtilmiştir. Ancak ülkemizde veya yaşamımızda her bir faaliyetin, olgunun, herhangi bir iktisadi kıymetin, hizmetin bir bedeli var ve bu bedel yaşamımız boyunca da var olmaya devam edecektir. Yazımın konusunun bu olmadığını söylemiştim… Ancak vatani görev borcunun bedel karşılığı ödenmesi beni rahatsız etti ve bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim…

Bilindiği gibi, ülkemizde zorunlu askerlik uygulaması mevcut. Bu uygulama ile askerlik yasasında yer alan yaş, sağlık, ve diğer şartları sağlayan her erkek askerlik yapmak zorundadır. Sürelerle ilgili olarak TSK gerekli kısaltmaları ve düzenlemeleri asker ihtiyacına göre zaten yapmakta olduğundan kimin ne kadar süre asker olmasına hiç değinmeyeceğim. Çünkü süre göreceli bir kavram olduğu için ayrı bir konu olduğu kanaatindeyim. Bu anlamda zorunlu askerlik uygulaması herkese uygulanıyordu. Ancak, günümüze kadar 1987, 1992 ve 1999 yıllarında olmak üzere üç kere bedelli askerlik uygulaması yapılmıştır. 2011 yılında da 4.kez çıkmış oldu. 1999 yılında çıkarılan bedelli askerliğin gelirinin Marmara Depreminde zarar görenler için kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bu yıl sağlanan gelirlerinde yoksul erlerin ailelerine, gazi ve şehitlerimize bağışlanacağı görsel basın ve yayın organlarından öğrenmekteyiz. Bu gelirin asıl amacı bu kişilere yardım etmekse veya depremlerde çıkan hasarları onarmaksa diğer ödediğimiz vergilerden farkı nedir rakamın yüksek oluşu mu? Öyleyse parası olmayanın suçu ne şu veya bu nedenle üniversite okuyamamak mı?

            Bedelli askerlik konusunun çok hassas olduğu ve yeterince tartışılıp görüş birliğine varılmadan çıkarıldığı açıktır. Kamuoyu yoklaması hatta referandum yapılması gerekirdi bence. Çünkü TERÖR olaylarının had safhada oluşu her gün onlarca askerimizin şehit olduğu bir ortamda bedel karşılığı askerlik yapılmış sayılması vicdanlarımızı sızlatmaktadır.

Çeşitli nedenlerden dolayı askere gidememiş ve belli yaşa, konuma sahip olanların bu uygulamayı haklı olarak desteklemesi ve bundan istifade etmesi elbette normaldir. Çünkü bu seçenekten başka seçenek sunulmuyor. Beyin göçünün önlenmesi, belli bir iş ve konum sahibi olan v.b. kişilerin normal yaşantılarına ara verip, asker olması elbette tartışılmaya açık konulardır. Bu kişilerin beklentilerinin daha farklı uygulamalarla çözülebileceği kanaatindeyim.  Sorunun bedel karşılığı çözülmesi ne kadar adil ve ne kadar sosyal denge ilkesine uygun olduğunu da sizlere bırakıyorum .03/Aralık/2011

Bu Haber 210716 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
BEDELLİ
Dönem Sonu İşlemleri
KESİN MİZAN VE BİLDİRİMİ
İstihdam ve Teşvik
Yıllık İzin Uygulamaları
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.