26 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Bitirmek ve Başlamak

Prof.İsmet Barutçugil
İşlerinin, ilişkilerinin ya da genel anlamda yaşamının arzuladığı şekilde gitmediğini düşünüp, yeni bir sayfa açmaya, hayata yeniden başlamaya karar veren bir insanın karşılaştığı en büyük zorluk eskilerden, kendi geçmişinden, geçmişte yaşadıklarından kur

BİTİRMEK & BAŞLAMAK

   İşlerinin, ilişkilerinin ya da genel anlamda yaşamının arzuladığı şekilde gitmediğini düşünüp, yeni bir sayfa açmaya, hayata yeniden başlamaya karar veren bir insanın karşılaştığı en büyük zorluk eskilerden, kendi geçmişinden, geçmişte yaşadıklarından kurtulamamasıdır. Çoğu zaman, yeniye başlamak için eskiyi bırakmak, öğrenmek için unutmak, yapmak için yıkmak gerekebilir. Bu kolay bir karar değildir. İnsanlar genellikle değişimden söz ederler, birçok konuda değişim gerektiğini, değişmek istediklerini söylerler. Ancak, değişmek istemekle bu isteği eyleme dönüştürmek çok farklıdır. Eyleme geçmek, gerçek anlamda kararlılık, cesaret ve disiplin gerektirir.

     İşini, eşini, yaşantısını, köklü alışkanlıklarını, ilişki tarzlarını değiştirmeye karar veren insanlar genellikle bu kararları ile güvenlik ve güvenilirliklerinin tehlikeye düşeceğinden korkarlar. İyi ve güçlü oldukları konulardaki avantajlarını yitireceklerini düşünürler. Yeniden başladıklarında yine başarısız olacaklarından endişe duyarlar. Bu duyguların etkisiyle bir süre sonra, aslında mevcut durumlarını korumaları gerektiğini düşünmeye bile başlarlar. Yeniden başlama kararlarını başka bir zamana erteler, eskiyi sürdürürler.

     Bazı insanlar bu zor kararı kolaylaştırmanın yolunun uygulamayı çok hızlı, hatta anlık bir olay olarak gerçekleştirmek olduğunu düşünür. Karar kesin, uygulama derhal olmalıdır. Köprüler atılmalı, gemiler yakılmalıdır. Ancak bu, tahmin edilenden daha fazla üzüntüye, moral bozukluğuna ve mutsuzluğa yol açabilir, derin ve kalıcı duygusal izler bırakabilir.

     Bazıları da eskiyi geride bırakmanın ve üzüntüsüz bir şekilde yeniden başlamanın doğru yolunun bir “veda töreni” düzenlemek, eskiye “vefa borcunu” ödeyerek onu uğurlamak olduğunu düşünür. Eskinin kendisi için bir zamanlar ne kadar önemli olduğunu söyleyerek, onu yücelterek en azından vicdan azabı duymamaya çalışır. Eskinin bir simgesini, belgesini, anı oluşturacak küçük bir parçasını bir köşeye yerleştirmek ve belki bunun için dostlar arasında bir tören düzenlemek eskinin artık çok geride kaldığını en azından insanın kendisine çok açık bir şekilde anlatabilir. Bu tür bir etkinlik insanın kendine yas tutmak için bir fırsat vermesidir. Bu yapılmadığında, insan daha fazla suçluluk, burukluk, güvensizlik duyguları hatta bir tür bunalım yaşayabilir. Geride bıraktıklarına bir “elveda” demek onu rahatlatacak, derin bir nefes almasını ve gözlerini geleceğe çevirmesini sağlayacaktır.

     Yeniden başlamayı, şüphesiz sıfır noktasından başlamak olarak görmemek gerekir. Geçmişin bütün tecrübeleri, bilgi ve becerileri, yaşanmış acı ve tatlı anıları yerinde durmaktadır. Bu aşamada her şeyi unutmak ya da unutmaya çalışmak gerekmez. Yaşamlarında yeni bir sayfa açanlar, oraya ne yazacaklarını çok düşünmezler. Eski defterlerindeki karalanmış, sararmış, belki yırtılmış sayfaları temize çekerler. Gereksiz uzatılmış yazıları kısaltırlar, anlamsız satırları atarlar. Düşünmeden yazılmış ifadeleri yeniden düşünerek ifade ederler. Daha önce yazmak isteyip de yazamadıklarını ya da yazmaya cesaret edemedikleri yazmaya başlarlar.

     Yeniden başlamak gerçek ve güçlü bir istekle başlar. İçinde böyle bir istek hissetmeyen bir insan cesaret gerektiren böyle bir başlangıcı kolay yapamaz. Ayrıca, o insanın kararını açık ve net bir şekilde vermesi ve kararlılığını ortaya koyması gerekir. Karar vermek, sonuçlarıyla, sorumluluklarıyla bir seçim yapmak, seçenekler arasındaki tercihini açıkça ifade etmektir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken ise kararda direnmek, ortaya çıkan sorunlarla, engellerle baş etmektir.

     Kısaca, hayata yeniden başlamak güçlü bir istek, kesin bir karar, kararlılık ve disiplin gerektirir. Böyle bir isteği ya da ihtiyacı olduğunu düşünenler, öncelikle bütün bunların kendilerinde var olup olmadığına bakmalıdırlar.

Bu Haber 210554 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
İnsanın içinde gereken umut, heyecan ve istek olsa bile, bunu çevredeki insanlara anlatmak ve kabul ettirmek en zor aşama sanırım… Önemli bir adım atarken bundan etkilenecek olan, hatta kırılacak olan insanlar olabilir… Onları üzmeden ve aynı zamanda insanın içindeki şeyler yıpranmadan bu değişimi sağlamak gerek… Öyle zor ki… Bu zor bir aşama olduğu için çoğu insan onaylamaz, hatta seni bile bundan vazgeçirmek için her türlü olumsuz yanını sıralarlar… Bir ara onların haklı olabileceğine bile inanırsın… Oysa ki senin bakış açın farklıdır…Sen çok güzel şeyler görürsün, herkes için olumsuz olan taraf belki senin asıl istediğin şeydir. Bunlara rağmen insan sonunda içinden geleni yapmalıdır bence… Bir yerde okuduğum çok güzel bir sözü buraya eklemeden geçemeyeceğim. “Kişisel tercihiniz yapabileceğinize inandıklarınızla ilintilidir. İnancınız ölçeğinizdir. Gerçekleri oluşturur, kendi gerçeğinizi nasıl şekillendireceğiniz size kalır” İçinizdeki inanç ve mücadele gücünün hep var olması dileğiyle…
İNSANLARIN ALDIKLARI KARARLAR İYİ OLMAYABİLİR BAZEN HAYATLARINI ETKİLER VE HAYATA YENİDEN BAŞLARLAR VE BAŞLARKEN GEÇMİŞİ UNUTMAK İSTERLER AMA YAPAMAZLAR O YÜZDEN KENDİLERİNE AÇTIKLARI O TEMİZ SAYFADA LEKELER OLUŞUR. YAZINIZ ÇOK GÜZEL OLMUŞ TEBRİK EDERM...
TÜM YORUMLAR
Topam 2 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Önyargılardan kurtulmak
Kalanlar ve Gidenler
Profesyonel Olmak
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
DUYGULARIN YÖNETİMİ
Bitirmek ve Başlamak
Mücadele Gücü
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.