26 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Varlık İçinde Yokluk mu Çekiyorsunuz ?

Hüseyin BOZKURT
Yeni bir gün başlıyor… Önünüzde ödenecek faturalar ve ödeme listeleri… Evet, yine kasa ve bankada para yok…Banka limitleri de üst seviye de dolu… Tahsil edilecek çekler var ama tahsil edileceği belli değil… Canınız iş yapmak

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

                                VARLIK İÇİNDE YOKLUK MU ÇEKİYORSUNUZ ?

 

 

                       Yeni bir gün başlıyor… Önünüzde ödenecek faturalar ve ödeme listeleri… Evet, yine kasa ve bankada para yok…Banka limitleri de üst seviye de dolu… Tahsil edilecek çekler var ama tahsil edileceği belli değil… Canınız iş yapmak istemiyor… Hangi dostumu arasam ki bu günü de borç alarak  geçirebilir miyiz…Döviz büfesini mi arasak… Uzar gider…

                       Bunların hepsinin çözümü belki bir detaylı “finansal planlama” nın içinden geçmektedir.  

 

-         Bir işletmenin varlığı yeterli olduğu halde ödeme sıkıntısı çeker. 

-         Yeterli varlığı olmadığı için ödemede sıkıntı çeker.

-         Zamanlama hatası yüzünden ödeme sıkıntısı çeker.

-         Tahsilatın zamanında yapılamamasından sıkıntı çekilir.

-         Olmayan para harcanır, ödemeleri  kontrol etmeyiz,sıkıntı yaşanır.

-         Evdeki hesap çarşıya uymaz.

 

                        

                      Finansal planlama; sadece bir nakit yönetim planı değildir. Bir borç alacak yönetimi de değildir. Bir işletmenin, yatırımdan işletme dönemine yada yıllık, altı aylık,üç aylık veya bir aylık gibi zaman dilimlerinde; yapılacak yatırımın finansmanı, yapılacak giderlerin belirlenmesi, elde edilecek gelir ve hasılatın (satış hedefinin) belirlenmesi, büyüme hızı, kâr hedefi, ciro hedefi, sermaye artışları, yaratılacak kaynaklar,yeni ortak alımı,kredi kullanımı, kredi maliyetleri, döviz hedefleri,dünyadaki global gelişmelerin ve yanılma paylarının,olası krizlerin ve nakit girdi ve çıktı tarihlerinin denkliğinin de dikkate alınarak bunlara çözüm getirebilecek çalışmanın tümüne finansal planlama denir.


                    İyi bir plan yöneticiye hedef gösteren bir çalışma ve iş planı gibidir. Planlarda A,B,C seçenekli çözümlerde olmalıdır.

                   Kimi kredi kartlarıyla mücadele ediyor… Kimi banka kredileriyle…. Kimi teminat,kredi limitleri yetersizlikleri… İş ve insan hayatını hep çözüm ya da çözümsüzlük üretmekle harcamakta… Keza işletmelerimiz kurulduğu ilk günden itibaren her geçen gün inişe geçmek suretiyle finans sorunu yaşamakta…

                   Türkiye de iş sahipleri ve yöneticiler; tahsilatı ve finansmanı düşündükleri kadar iş geliştirmeyi düşünseler iş hacimleri birkaç katına çıkacak.  Bu işe  harcadıkları zamanın bir kısmını kendilerine ayırsalar en az on yaş genç yaşayacaklar.

                 -Yüz milyonlarca alacağınız var ama birkaç milyon ödemeyi yapamamaktan mı şikayetçisiniz?

                 -Her gün şu alacağımı tahsil edebilirmiyim acaba diye mi düşünüyorsunuz?

                 -Her gün yarın ki ödemeleri nasıl yapacağım diye uykularınız mı kaçıyor?

                 -Evdeki hesabınız çarşıda uymuyor mu?

                 -Varlık içinde yokluk mu çekiyorsunuz? Paranız ve servetinizle rezil olmak istemiyor musunuz? 

                  -Piyasada daha güvenli ve itibarlı olmak istemezmisiniz?

                   -Bir iki hafta tatile finansmandaki düzensizlikten çıkamıyormusunuz? Yoksa çıksanız tatiliniz zehir mi oluyor ?

                   -Alacaklılarınızın karşına her aradığında ve dik şekilde çıkmak istemezmisiniz?

                   -Akşam eş ve çocuklarınızla  güler yüzlü ve nitelikli zaman geçirmek mi istiyorsunuz? Onlara enerjiniz kalmıyor mu?

                   -Borçlunuzu takipten ve bu ticareti yapmaktan bıkmak istemiyormusunuz?

Çözüm, iyi bir finansal planlamadan ve nakit yönetiminden geçer.

 

 

 

 

                         CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN…

 

 

                  Dün Cumhuriyetimizin 83 üncü yılını kutladık. Kutladık mı? Kutlamalı mıyız ? Neden ? Sizlerle bu konuda birkaç şey paylaşmak istiyorum.

                  Bilindiği gibi ülkemizde 4 tane ulusal bayram var. 23 Nisan Ulusal Eğemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim de kutladığımız Cumhuriyet Bayramıdır. Anımsamak için yazmak gerekirse 23 Nisan 1920 de ilk T.B.M.M. açılmış. 19 Mayıs 1919 da Kurtuluş mücadelesi için Samsun’a çıkılmış ve ilk meşale yakılmış. 30 Ağustos da en büyük zaferlerimiz kazanılmış ve 29 Ekim 1923 de ise Cumhuriyet ilan edilmiştir. Bu Dört bayramı atalarımız kanlarıyla canlarıyla bedel ödeyerek bize kazandırmışlar ve altında toprağı ile birlikte bize hediye etmişlerdir…!

                  İki tane de dini bayramımız var. Bunlarda kutsal  Ramazan (şeker) ve Kurban bayramımız. Geçen hafta mübarek Ramazan Bayramımızı ve Cumhuriyet Bayramımızı kutladık. Her iki bayramınızı da yürekten kutluyorum.

 

                  Tarih kitaplarımızdan ve büyüklerimizden bize aktarılan bilgilere göre hem ulusal hem de dini bayramlarımızı eskisi gibi coşkulu kutlamıyoruz. Özellikle Ulusal bayramlarımızı içinde bulunduğumuz coğrafya ve ortamlarda daha etkili kutlamalı ve sahip çıkmalıyız. Bayramın bize sunduğu, anlam ve olayları düşünmeli ve değerlendirmeliyiz. Bize hibe edilen şeylerin kıymetini bilmeli ve onları yaşatmalıyız.

                   2429 SAYILI ULUSAL BAYRAMLAR VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUN’ un 2 inci maddesinde; sadece Cumhuriyet Bayramında resmi dairelerin yanında Özel işyerlerinin de kapanmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir. Diğer tüm bayramlarda özel işyerleri için böyle bir zorunluluk yok. Demek ki Cumhuriyet bayramı daha kutlanması gereken bir bayram.  Zira Cumhuriyet, ulusun kendini yönetmesidir. Ulus bu yönetme yetkisine sahip çıkmalı ve gerekirse özel işyerlerini kapatarak coşkuyla bu bayramı kutlamalı.

 

                   Ulusal bayramlar sadece alın teri,göz nuru ile değil,kanla canla elde edilmiş değerlerdir. Her yurttaş için değerli ve önemlidir. Bizler bu değerleri çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarmalıyız ama önce biz yaşamalı ve yaşatmalıyız. Bu bayramlar bizim kurtuluşumuzun ve bağımsızlığımızın simgesidir. Bağımsızlığın ve yurtsuzluğun önemini bu gün için Bosna,Filistin,Irak,Afganistan,Çeçenistan vb. yerlere bakarak anlamak mümkün. Ulusal değerlerimizi bir bütün halinde koşulsuz savunmalıyız.

                   Düşünün Irak’lı Muhammed Saleh ile  Türkiye’li Mehmet’in Ramazan Bayramını nasıl kutlayacaklarını…Bayramı hangisi için anlamlıydı? Muhammed bayramı kutlamadı o göz yaşı ve kan içinde. Mehmet kadar çoşku yaşamadı. Evet;           

 

                “ULUSAL BAYRAMI OLMAYAN, DİNİ BAYRAMINI ÖZGÜRCE KUTLAYAMAZ”

 

                       Bu gün Muhammed Saleh ulusal bağımsızlığı için canını veriyor. Dini bayramlarını daha rahat kutlamak için  ve başka şeyler için. Bağımsızlığı ve yurdu olmasa dini bayramını da gereği gibi kutlayamayacak.
                       Bir şey kaybedilince değeri anlaşılıyor. Tıpkı Anne ve Babamızı kaybettiğimizde ya da çok yakın arkadaşımızı kaybettiğimizde keşke diye başladığımız gibi. Halbuki sağlıklarında hep ihmal ederiz.

                        O halde gelin hep birlikte ulusal bayramlarımızı da kutlayalım. Onların değerlerine sahip çıkalım.  Ulusal bayramlarımızı kutlarsak ve ona sahip çıkabilirsek, dini bayramlarımızı da  özgürce kutlarız.

Bu Haber 210515 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
AFFETMEK
CARİ HESAP
DOSTLUK
KEŞKE
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.