28 Mart 2024 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Güneydoğu'da Tarih, Turizm ...

Hüseyin BOZKURT
Bu aylarda Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak'ın tamamı yeşile bürünür. Hava sıcaklığı da 20-25 derecelerde seyreder. Bu aylar iklim ve tabiat olarak bölgeyi gezmek için ideal bir zamandır. Tabii ki ekim ve kasım ayları

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

  GÜNEYDOĞU'DA TARİH TURİZM VE SIRA GECESİ

        Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, yazları çok sıcak ve bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. Otların yeşilliğini görmek nisan ve mayıs ayları ile sınırlıdır.

      Bu aylarda Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak'ın tamamı yeşile bürünür. Hava sıcaklığı da 20-25 derecelerde seyreder. Bu aylar iklim ve tabiat olarak bölgeyi gezmek için ideal bir zamandır. Tabii ki ekim ve kasım ayları da yeşili az da olsa iklim olarak uygundur.

     Bölgemizin tarihi ve doğa zenginliği anlatmakla bitmez. Ama öncelikle Mardin'de tepenin üzerinde gecenin gizemli görünüşünü uzaktan seyretmek gerek.

    Mardin'de birçok tarihi taş yapı yerli televizyon dizilerine ev sahipliği yapıyor. Süryani kiliseleri ve eski taş yapı evler adeta birer şaheser.

   Midyat ilçesi ise dağlar arasında bir tarih ve medeniyetler abidesi gibi. İlçe bir çok dine ev sahipliği yapıyor ve hoşgörünün en yoğun yaşandığı yerleşim yeri diyebiliriz. Bu şirin ilçemizde başta bin 600 yıllık yakın geçmişi ile Deyrul-Umur Kilisesi'ni ve diğerlerini görmek gerek. O muhteşem taş yapılardan oluşan semti ve kaymakamlığın restore ettiği evi de.

   Gümüş takı ve telkari sanatı ürünleri de ayrı bir zenginlik. Estel kesiminde adeta yer altı şehrini andıran Midyat Belediyesi'nin restore ettiği at harası gezilmeye değer. Yöresel yemek ve kebap kültürü ve halkın sıcak yaklaşımı ise unutulmaz.

    Hele doğal Beyazsu kaynağı (nehri) harika bir tabiat vergisi. Yöresel döşenmiş tahtlarda balık yemek ayrı bir keyif. Suyun gücünü ve doğa ile bütünlüğünü görmek ve hissetmek için Beyazsu'nun kaynağını görmeli. Buradan 30 kilometrelik yeşil bir vadiden Nusaybin ve Kızıltepe'ye inerek ulaşılan ovanın rengarenk yeşilliği de unutmamalı. İlçedeki 4 yıldızlı, taş yapıdan oluşan Matiat Otelinin huzur veren bir atmosferi var.

    İlçe sınırları dışında olsa da buradan Hasankeyf'e geçebilirsiniz.

    Ayrı bir tarih kokan bölge keşke baraj suları altında kalmasa. Dönüşte Şanlıurfa'ya giriyorsunuz. Akla ilk gelen yerler Urfa Kalesi, Balıklıgöl, İ.Halil kompleksi, Cevahir ve Çardaklı Köşk, Konukevleri, ilginç yapısı ile El-Ruha Otel'in bulunduğu bölge. Çok gizemli bir tarih ile karşılaşıyorsunuz. Midyat gibi Şanlıurfa da bir çok dine ev sahipliği yapmış. 5;>kadar ileride Eyüp Peygamber'in çile çektiği mağara ve tarihi su kuyusu görülmeye değer. Eğer 40;>daha giderseniz Harran Ovası'nın yeşilliği ile dünyanın ilk üniversitelerinden Harran Üniversitesi'nin kalıntılarını görebilirsiniz. Dünyada eşi benzeri olmayan sadece o köye ait (şimdi ilçe merkezi oldu) honi şeklindeki kümbet evleri görmek mümkün.

    Bölgede merkezi Şanlıurfa'da olmak üzere yüzyıllardır sıra gecesi geleneği yaşatılmaya çalışılıyor. Civar illerde de benzer etkinlikler var ama son yıllarda Şanlıurfa müzik ve sıra gecesi kültürünü sistemli bir şekilde yabancı konuklara sunmaya çalışıyor. Kentte mutlaka bir sıra gecesi izlemek gerek. Otel, konukevleri ya da mahallelerde belli günlerde sokakta müzik sesi duymak mümkün. Adeta bir konservatuarda hissediyorsunuz kendinizi.

    Bu eğlence kültürünü dışarıya tanıtmak için valiliğin müzik gruplarını belli bir düzene sokması ve kayıt altına alınması ayrı bir olumlu gelişmedir. 50 civarında müzik ekibinin olduğu düşünülürse gerçekten açık bir halk konservatuarından bahsetmek mümkün. Evlerdeki özel sıra gecelerinde de bu geleneğin aslına uygun icra edilmesi özgünlüğü sağlayacaktır. Kimisi yemek ağırlıklı, kimisi sohbet ağırlıklı, kimisi müzik ağırlıklı, kimisi içkili, kimisi içkisiz olarak icra edilen sıra gecelerinin ilk kitabını Abuzer Akbıyık 2006'da yazmıştır. Detaylarını oradan öğrenmek mümkün. Gizemli tarihi bir seyahat, miskin şehirler ve yapılar görmek, müzik dinlemek, çiğköfte ve diğer yiyecekleri yemek ve fazla sıcak olmadan Güneydoğu Anadolu'da yeşil bir tabiat görmek istiyorsanız nisan ve mayıs aylarını kaçırmayın.

NOT: 27.04.2007 Tarihli Dünya Gazetesinde yayınlanmıştır.

Bu Haber 210510 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
AFFETMEK
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.