21 Aralik 2024 Cumartesi
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

GİRİŞİMCİLİK VE YANLIŞ GİRİŞİMLER

Hüseyin BOZKURT
Globalleşen dünya ekonomisi, ülkemiz ekonomisini de etkilemiş ve girişimciliği ülkemizde de tetiklemiştir. Girişimcilik yada Girişimci kim? Anlamı ne ? Bunlara bakmak lazım

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

                           

 

                                  GİRİŞİMCİLİK VE YANLIŞ GİRİŞİMLER

 

              Globalleşen dünya ekonomisi, ülkemiz ekonomisini de etkilemiş ve girişimciliği ülkemizde de tetiklemiştir. Girişimcilik yada Girişimci kim? Anlamı ne ? Bunlara bakmak lazım. TDK sözlüğünde girişimci  “Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis” yada “ Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis.” Olarak tanımlanmıştır. Girişimcinin yaptığı işe de girişimcilik denilir.

              Girişimcilik, kolay bir şey değildir. Girişimcilik, bir bilgi birikimi,tecrübe,sermaye ve yöneticilik gibi unsurları içinde barındırır. Bunların ayrıntısına bir sonraki yazımızda değineceğiz. Bu yazımızda, esasen girişimcilik konusuna değinmemizin sebebini oluşturan
 “ Yanlış giriş ve girişimler” den bahsedeceğiz.

               En belirgin yanlış giriş ve girişimler şunlardır:

               1-Çıraklığını yapmadan ustalığına kalkışılan her türlü giriş ve girişimler:Bu tür girişimlerde girişimci o işi bilmez aslında. Başkası o işten para kazanıyordur,kendiside girer.İşin nasıl döndüğünden ve işi bizzat yapmayı bilemediğinden sonuç genellikle hüsran olur. Küçük imalat ve hizmet işleri bu türdendir. Bu tür girişimci ustalara mahkumdur. Ustanın hangi gün işe gelmeyeceğinin korkusu ile birkaç ay yaşarken sermayesini bitirir ve borçla dükkanı kapatır.

               2- Boynundan büyük işlere kalkmak: Bu tür girişimlerde ise müteşebbisin hayal gücü ve kendine güveni yüksektir. Kağıt üstünde,bir adette şu kadar kâr, günde şu kadar adet satış olursa…!  Şu kadar kâr ederim diyenler. Bu tür girişimci hep olursa yı düşünür.Onun kitabında olmazsa yada ikinci,üçüncü bir plan yok. Bu aşırı güvenle kapıyı büyük açar ve bataklıkta kendini bulur genellikle. Ama , rüzgarın estiği dönemlerde kendini kurtaranlarda olmuştur az da olsa..

                3- Hesapsız kitapsız çalışmak: Bu kişiler biraz işi bilirler ama hesap kitap tutmaz-lar. Ne kazanıp ne kaybettiklerini pek anlamazlar. Bazen biraz para kazanırken işi sorumlu-luğu başkasına bırakırlar.Dolaysıyla bir müddet sonra iş inişe geçer.

                4-Geleneklere bağlı girişimciler: Dededen babadan gördüğü işi yapmaya çalışır.. O iş çoktan tarihe kavuşmuştur. Israrla o işe devam edilir. Sonra iş kendini bırakır. Yenilik yapmaz. Yatırım yapmaz. Ve kapatır gider.

                5- Kanadı olmadığı halde uçmaya çalışanlar: Önemli sermayesi ve planlaması  olmadan işe başlayan ve birilerini işin içine sokanlar bu grupta yer alırlar. Girişimcilik kanat çırparak olmaktadır. Kanadınız yoksa,havalanamadan düşersiniz.

               Bu örneklere ilave olarak  yanlış giriş ve girişimleri çoğaltmak mümkün. Girişimci önce her şeyi planlamalıdır. Bu planlar gelecek yazımızın konusudur. Ama bu gün bu yanlış kararlar veya kararsızlıkların bir çok ufak yatırımı,yatırımcıyı,aileyi ve küçük işletmeyi yok ettiği gibi ekonomide bir çok karışıklığa,haksız rekabete,kayıt dışılığa yol açmaktadır.

               Her gün yeni yerler,yeni işletmeler açılmakta ise de; işletmelerin birbirini yok ederek bir hareketlilik gösterdiğini görüyoruz. Sonuçta yıkılan hayaller,umutlar,kaygılar, geçimler,paralar,kaybolan yıllar ve değerler. Neden dersiniz bu kadar olumsuzluklar ? İyi bir girişimci olmadığımızdan tabi ki.  

              Evet, gelecek haftaya nasıl iyi bir girişimci olunur ? Bunun için neler yapılmalı ? Bunları paylaşalım. Haftaya görüşmek üzere…                    

           

Kaynak:  24.04.2006 tarihli Gaziantep PUSULA gazetesi.

Bu Haber 212015 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
GÜLMEK
5N 1K
SUÇLAMAK
TTK' da NELER değişti
GELİR DAĞILIMINDAKİ BOZULMA VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
YALNIZLIK
Eğitim mi Asalet mi?
KARARSIZLIK
Bir Varmış Bir Yokmuş...!
GİRİŞİMCİNİN ARAŞTIRMASI GEREKEN 20 KONU
ŞİRKETLERDE WEB SİTESİ
BİLANÇO OKUMA VE YÖNETİCİ
KURAKLIK KADER DEĞİL
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
YENİ TTK'da CEZALAR
Güneydoğu'daki eğri caddeler değişimin habercisi!
ETKİLİ DİNLEME, ANLAMA ve İLETİŞİM
DEĞER VERMEK
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.