Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com
GAZİANTEP, MAKARNA DİYARI
2’NCİ NAPOLİ NEDEN OLMASIN?
'Makarna' dendiğinde aklımıza ilk gelen ülke İtalya’dır. Ama makarnanın Çin'de keşfedildiğini biliyor muydunuz? Bugün makarna üretim ve tüketiminin en yüksek olduğu ülke İtalya'ya bu yemeğin 14. yüz yılda Marco Polo tarafından Çin gezisi sırasında getirildiği söylenmektedir. Tabii ki İtalyanlar bu iddiaya karşı çıkarlar. Çin'de ise makarnanın MS.1 yüz yılda keşfedildiği, yine MS. 960 -1280 yılları arasında popüler bir yiyecek olduğu ve özel makarna dükkânları bile açıldığı bilinmektedir.
Ortadoğu’da Arap kültüründe M.S. 1200;’lü yıllarda “rişta” ismi ile yemeklerin olduğu, Araplardan Osmanlı İmparatorluğu döneminde yemek kültürümüze “erişte” olarak geçtiği ve evlerde elle yapıldığı bilinmektedir. Makarnanın sanayide üretimi İtalya’da 1400’lü yıllarda, Türkiye’ de ise 1900;’lü yıllarda gerçekleşmiştir.
Makarna, yapıldığı durum buğdayının özelliğinden dolayı besin değeri çok yüksek bir yiyecektir. Makarnayı bizler, çocukların sevdiği yiyecek olarak hatırlarız. Ya da sofralarımızda ikinci yiyecektir. Son yıllarda sosların gelişmesi, pişirme usullerinin değişmesi ve açılan makarna restoranları sayesinde makarna tüketimi hızla artmaktadır.
Pişirme şekline göre makarnanın kilo aldırıcı özelliği ortadan kalkıyor. Makarna ekonomik bir üründür. Pişmemiş 1kg makarnanın 1;>ekmekten daha ucuza geldiğini dikkate aldığımızda; makarnanın beslenmedeki öneminin artacağı tartışmasızdır.
Makarna Sanayicileri Derneği verilerine göre ülkemiz dünyada makarna üretimi açısından 2005 yılında yıllık 512.000 Ton üretimle 5. sırada yer almakta olup, üretim payı % 4,3 tür. Üretim sıralamasında 3.046.619 Ton ile İtalya 1 inci, 1.165.000 ton ile ABD 2 nci,1.000.000 ton ile Brezilya 3 üncü, 858.400 ton ile Rusya 4 üncü sırada yer almaktadır.
Ülkemiz makarna ihracatında ise İtalya’dan sonra ikinci sıradadır. Makarna tüketiminde ise ülkemiz kişi başına yıllık 5;,6>ile 21 inci sırada yer almaktadır. İtalya kişi başına yıllık 28;>tüketim ile birincidir.
Ülkemizde, yapılan yeni yatırımlarla makarna üretiminin artması beklenmektedir. 2006 istatistikî rakamları çıktığında bu değerler daha yukarıya çıkmış olacaktır.
Türkiye makarna üretiminin %40;’ı Gaziantep’te, %35;'i Orta Anadolu Bölgesi'nde ve %25;'i ise Ege Bölgesi’nde gerçekleştirilmektedir.
Ülkemiz makarna üretiminin % 40 lık bölümünün Gaziantep ilimizde üretilmesi ve makarnalık durum buğdayının büyük kısmının Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yetiştirilmesi, makarna üretimi açısından bölgemizin önemini arttırmaktadır. Yakın gelecekte Gaziantep ve bölge illerinin makarna üretim kapasitesi %50;’leri bulacaktır. Ayrıca bölgemiz makarna ihracatında da önemli bir paya sahiptir. Gerek bölgedeki durum buğdayı ve gerekse makarna üretimine önem vermeye devam edilmelidir.
Gaziantep ilinde bir makarna firmamız, büyük bir adım atarak makarna restoranı açmış ve bu konuda makarna restoran zinciri oluşturma çabasına girişmiştir. Bu yatırımın hareket noktasının makarnayı ülkemize ve bölgemize daha çok tanıtmak ve makarna tüketimini artırmak amacıyla olduğu tartışmasız gözükmektedir. Yıllar önce Bolu’ da açılan üretici firma makarna restoranını saymaz isek zincir olarak bir ilk olacak. Evet, belki Gaziantep’in zengin mutfak kültüründe yapılan yemeklerin gölgesinde kalmış makarnayı ilerleyen yıllarda Gaziantep’in modern yüzü olarak Dünya’da adını “İkinci Napoli” olarak duyuracağını söylemek yanlış olmaz.
06;.01.2007 P idi.< nokta çekici dikkat bir ayrı ise menüsü makarna uygun bütçeye Her duymamıştım. olduğunu yemeği çeşit 40 kadar gününe>
Bölgemiz makarna üreticilerinin kalite, çeşit, hijyen, marka, ambalaj ve ihracata yönelik etkin çalışmaları da sevindirici bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.
NOT: 19 Ocak 2007 Tarihli Dünya gazetesinde yayınlanmıştır. |