18 Nisan 2024 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Güneydoğuda Yanlış Yatırım Kültürü

Hüseyin BOZKURT
Bir gün biz de sanayi üretimini terk edeceğiz. İşçiliği ucuz ülkelere gidecek makinelerimiz… Ya da onlar bizden daha ucuza mal edecekler ve biz mecburen terk edeceğiz. Hatta, Türk Cumhuriyetleri, İran, Suriye vb. ülkelere...

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

                                                  

                         GÜNEYDOĞU’DA YANLIŞ YATIRIM KÜLTÜRÜ

 

                         Dünya’da sanayileşme, batıdan doğuya doğru hareket ederek ilerliyor. Amerika ve Avrupa'dan ülkemize ve doğumuzda kalan ülkelere doğru yola çıkan sanayileşme ve uluslar arası sermaye; ucuz işçiliği ve ülke kaynaklarını kullanıyor. Batılılar, sanayi üretimini bıraktı. Gelişmekte olan ve geri kalmış ülke kaynaklarını kullanarak ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Batı; sanayinin yerine sistemleşmiş hizmet, finans,bilişim ve yazılım sektöründe faaliyetini sürdürüyor…  Bu ülkeler; genellikle düşünce, sistem, yazılım, formül, know-how satarak ülke kaynaklarını tüketmeden, daha kolay para kazanıyor. Bir yandan da doğu ülkelerine sanayi makineleri ihraç ederek, sanayileşmeyi teşvik ediyor.

               Bir gün biz de sanayi üretimini terk edeceğiz. İşçiliği ucuz ülkelere gidecek makinelerimiz… Ya da onlar bizden daha ucuza mal edecekler ve biz mecburen terk edeceğiz. Hatta, Türk Cumhuriyetleri, İran, Suriye vb. ülkelere kaymaya başladı bile.

               Bu doğuya kayma, ülke içerisinde de görülüyor. Son yirmi yılda özellikle Güneydoğu Anadolu da, sanayileşme büyük bir hızla sürüyor. Başta Gaziantep olmak üzere; K.Maraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Kilis ve Mardin illerinde büyük sanayileşme gözlenmektedir. Çırçır, iplik, halı, triko, dokuma, ev tekstili,un,irmik, makarna, mercimek,sıvı yağ,çikolata,kuru yemiş, makine sanayi, sabun-kimya sanayi ve daha bir çok konuda önemli sanayi yatırımları yapılmıştır.

              Gelişmeler o kadar hızlı ki; bu firmalar; ihtiyacı olan yetişmiş insan gücünü bulmakta zorlanmaktadırlar. Hatta, danışmanlık şirketleri de kalifiye insan ve yönetici yetiştirmek amacıyla bölgede yerlerini almaya başlamıştır.  

              Sanayileşme evrimini yaşarken, olumsuz gelişmeler de yaşamaktayız Bölgemizde ve ülkemizde yatırımların büyük bir kısmı plansız, programsız ve herhangi bir fizibilite olmadan yapılmaktadır. Çoğu işletme çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra atıl duruma düşmekte ya da düşük kapasite ile çalışmaktadır.          

              Bölgemizde genellikle yatırımlar etrafa bakılarak yapılmaktadır. Bu tür yatırımlar, bölgesel sektör oluşumu ve alt yapının güçlenmesi açısından iyidir. Ama bu tür yatırımlar sektörde üretim bolluğuna yol açıyorsa, diğer yatırımcıları sıkıntıya sokuyorsa zararladır. 
              Bir sektörde para kazanılan bir iş kurulmaya görsün. Birkaç ay içinde, aynı konuda birkaç kişi daha yatırıma başlar. Onlarda piyasaya girince rekabet nedeniyle başarılı firma ile yeni kurulan firmalar para kazanamaz, makinelerin taksitlerini ödeyemez hale gelir. İflas etmezler belki ama ya çok düşük kapasite ile çalışılırlar ya da sermayeleri eriyerek yok olur. En ufak krize tökezlerler.

               Bu tür yatırımlar, farklı sektörlerde güç kazanmış firmalarca sektör değiştirerek yapılınca durum daha da vahim hale gelmektedir. Mesela (H) sektöründe birkaç firma ön plana çıkınca, diğer sektörlerde (A, G, O, İ, P,T)   güçlü firmalarda hemen (H) sektöründe 50 tane 100 tane makine sipariş ederek yatırım yapmaktalar. Fizibilite raporunun özeti şu: falan aile ya da grup şu işten para kazanıyor. Biz de yapalım… Gelen 50- 100 makinenin hepsinin çalışması mümkün değildir.  Bu yatırımların, küçük KOBİ işletmelerine de zararı büyüktür. 5-10 makine ile çalışan ve sektöre yıllarını veren firmalar da sıkıntıya girmektedir.

              Bir sektörde üretim açığı varsa; aynı alanlarda yatırım yapılabilir. Bölgemizde çırçır, iplik, halı vb. sektörlerde bu tür yanlış yatırımlar yapılmaya başlamıştır. Milyonlarca dolar tutan makineleri, ithal etmeden önce iyi fizibilite yapalım lütfen. Sadece kendi sermayemiz değil, mevcut firmaların sermayeleri de atıl duruma düşebilir.

             Sanayileşme sürecimizin sağlıklı ve kârlı bir şekilde geçirilmesi için tüm sektörlerde birbirimize bakarak yatırım yapmaktan vazgeçmemiz lazım. Belli bir sektörde  öne çıkmış firmalarımızın, Türkiye’de ya da Dünya'da rekabet edecek tamamlayıcı yatırımları yapması ya da gelişmemiş yeni sektörlere yatırım yapılması daha rantabl olacaktır.    

                         

 NOT:  23.02.2007 Tarihinde Dünya Gazetesinde yayınlanmıştır.

Bu Haber 210517 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
"Bölgemizde genellikle yatırımlar etrafa bakılarak yapılmaktadır.." "Bir sektörde para kazanılan bir iş kurulmaya görsün. Birkaç ay içinde, aynı konuda birkaç kişi daha yatırıma başlar. Onlarda piyasaya girince rekabet nedeniyle başarılı firma ile yeni kurulan firmalar para kazanamaz, makinelerin taksitlerini ödeyemez hale gelir. İflas etmezler belki ama ya çok düşük kapasite ile çalışılırlar ya da sermayeleri eriyerek yok olur. En ufak krize tökezlerler." demişsiniz. gerçekten de bölgemizde fizibilite çalışmaları yapılmadan bu tür işlere girişiliyor... netice? fiyasko...
TÜM YORUMLAR
Topam 1 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
CARİ HESAP
AFFETMEK
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.