26 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Doğu'nun Paris'inden Halepleşmeye

Hüseyin BOZKURT
Gaziantep'in parkları ünlü ama şimdi parkların tamamına lahmacuncu kebapçı, büfe, kafe vb. yerler açarak, duman, koku ve gürültü yayan yemek mekanlarına çevirdik. Parkların bakım, temizlik ve güvenliği içler acısı.

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir

Doğu'nun Paris'inden Halepleşme'ye..

Paris, sadece Fransa'nın başkenti değil, aynı zamanda tarih, lüks, moda, sanat ve kültürün de başkenti. Sen Nehri üzerinde, uluslararası taşımacılığın geçiş noktasıdır. Ortalama altı kata planlı ve havzaya yerleşmiş tablo gibi güzel bir şehir. Amacım Paris'i anlatmak değil. Güzel, temiz ve derli toplu bir şehir gördüğümüzde benzettiğimiz şehir Paris'tir. Bölgemizde; Gaziantep'ten bahsederken, Güneydoğu'nun Paris'i diye söz edilir.

Neden mi Paris? Çünkü, Gaziantep 1980'lerden önce, bu unvanı hak etmiş bir il. Doğusundaki 22 vilayetin gıda başta olmak üzere, ihtiyaçları buradan giderdi. Bu illerden araçlar gelir Antep'te tamir edilirdi. Civar illere göre; daha çalışkan, yemesini, içmesini, gezmesini ve esnaflığı bilen bir halkı vardı. Ustaların, bilgi ve deneyimin, hoşgörünün olduğu bir kentti. Kahvehane ve kahvede oturanların sayısı en az olan illerden biriydi. Bölgede planlı şehirleşmeye Kavaklık semti ile geçen ilk illerdendir. Sen Nehri gibi akmasa da, kurusa da, Alleben Deresi'nin yeşili ve suyu Antep'i geçmişte güzelleştirmeye yetmiştir. Gazino, bar, yazlık sinemaları, eğlenceye yatkın halkı ve serin yaz geceleri, kente doğudan gelenlere farklı atmosfer sunmuştur. İnsanlar, birçok ihtiyacını bu ilde karşılayarak dönebilmiştir.

Bu unvanı koruduğu söylenebilir mi bilmem. Yurdun her yerine dağılan pazarlama ve dağıtım ağları ve doğu illerindeki başlayan sanayileşme ve gelişme nedeniyle Gaziantep, merkez il olma özelliğini bir miktar yitirmiştir. Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Van, Erzurum, Elazığ gibi iller önem kazanmıştır.

Gazino ve barları azalmış, eğlence yemek yeme kültürüne dönüşmüş. Müzikli, sanat ağırlıklı, cumartesi alınan haftalıklar ile yapılan 'herfene' kültürü yok olmak üzere. Gençlik cafelerde babasından aldığı harçlıklarla kültür erozyonu yaratmaya çalışıyor. Alleben Deresi, kurumuş, kenarına devasa binalar ve bazı Antep'e özgü olmayan tesisler yapılarak adeta görünmez olmuş. Ağaçlar kesiliyor, çimler deforme oluyor. Kim bilir bir gün İstanbul'daki Ayamama Deresi gibi  'Alleben Deresi'nin de intikamı ağır olacak.'

Gaziantep'in parkları ünlü ama şimdi parkların tamamına lahmacuncu kebapçı, büfe, kafe vb. yerler açarak, duman, koku ve gürültü yayan yemek mekanlarına çevirdik. Parkların bakım, temizlik ve güvenliği içler acısı. Açılan AVM'ler ve cafeler ise bir tüketim toplumu yaratıyor. Teknoloji ve haberleşme kirliliği de cabası. Daha çok okumasına rağmen, daha sorumsuz, ürkek, kültürsüz  ve özgüvensiz  bir nesil yetişiyor. Sorun sadece gençlerde değil, aile ve eğitim sisteminde de. Sanayi, kebap ve baklavada ünümüzü korusak bile eğitimde 60 küsuruncu sıradayız. Bir tiyatromuz yok, hâlâ dışarıdan gelen tiyatroları izliyoruz.

Övündüğümüz ihracat artışı, civar illerden ilimize gelen ihracatçılar, ulusal holdinglerin ihraç kayıtlı satışları ve gelişmiş ülkelerin ihracatlarına yaptığımız transit aracılık ile Irak'ın imarı nedeniyle yapılan inşat malzemesi ihracatına ilişkin suni artıştır. İhracat potansiyelimiz iyi ama artış reel değildir. Ağustos-2009 ayında Gaziantep'te alınan teşvik belgesi sayısı sadece iki. Yatırımlar yok denecek kadar az.

Gaziantep'in sorunu; aldığı göçle dengelerin değişmesi, şehrin ön yüzü ile arka sokakları farklı olan bir yer haline gelmesidir. Merkezi park ve yerlerde akşam saatlerinde dolaşmak ve buralardan geçmek büyük risk. İşsiz insanlar yaklaşıp para istiyor ya da kâğıt mendil, kalem, sakız vs. satan çocuklar sizi rahatsız ediyor. 2000-2008 yılı nüfus sayımlarına göre, nüfus artışı % 43 ile Türkiye birincisi olan kentimizde bıçaklı, silahlı, aile ve çocuk kavgaları ve diğer adi olaylarda büyük artış var. Şehrin, ekonomik gelişmesi yetmez. Eğitim, kültür, öz değerler açısından da ilerlemesi gerek. İstanbul, Dubai olmaya çalışırken, bizim Paris de, Halep olma yolunda. Ekonomik olarak gelişirken diğer değerlerimizi de korumalıyız.

NOT:24.09.2009 günlü Ulusal DÜNYA Gazetesinde yayımlanmıştır.

 

 

Bu Haber 210518 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
AFFETMEK
CARİ HESAP
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.