25 Nisan 2024 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Güneydoğu’ daki Büyük Gelişmenin Farkında mıyız ?

Hüseyin BOZKURT
GAP’la 30 yıl önce hatırlanan, bu gün ise her yönüyle cazibe merkezi haline gelen bölgemiz Dış ticaret, Tarım, Hayvancılık, Tekstil, Gıda üretimi, Turizm,Taşımacılık,Kültürel ve İnanç Turizmi gibi bir çok alanda gelişme göstermektedir.

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

  GÜNEYDOĞU’DAKİ BÜYÜK GELİŞMENİN FARKINDA MIYIZ ?

     

           Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır,Mardin, Şırnak, Batman,Siirt,Kilis,Adıyaman’dan oluşan 9 il var. Bu illerimizin 2000 yılı sayım sonuçlarına göre nüfusu 6.608..619  kişidir. Bu sayı 1990 sayım sonuçlarına göre 5.157.160 kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.10 yılda, bölge nüfusuna  1;.451.459 azalmıştır.

       Bölgede hızlı bir nüfus artışı yeni doğumdan kaynaklıdır. Bu artış iyi kanalize edilmeli ve insanlar iyi eğitilmelidir.

       GAP’la 30 yıl önce hatırlanan, bu gün ise her yönüyle cazibe merkezi haline gelen bölgemiz Dış ticaret, Tarım, Hayvancılık, Tekstil, Gıda üretimi, Turizm,Taşımacılık,Kültürel ve İnanç Turizmi gibi bir çok alanda gelişme göstermektedir.

          Son 20 yılda, başta Gaziantep olmak üzere Ş.Urfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Mardin illerinde bir çok sanayi tesisi faaliyete geçmiştir. Başta pamuk, iplik,halı,triko,dokuma, ev tekstili olmak üzere,her türlü gıda, makine, yan sanayi ve kısmen hizmet sektörü yatırımları yapılmıştır.

         Bölgenin özellikle dağlık kesimleri küçük baş hayvancılığı açısından büyük bir potansiyele sahiptir. 1990 yıllarına kadar 2,5 milyonu bulan küçükbaş hayvanı ihracatı ile Ortadoğu pazarını elinde bulunduran bölgemiz, bu pazarı Avusturalya, ABD ve AB ülkelerine kaptırmıştır. Verilecek desteklerle bu pazar geri kazanılabilir.

      Tarım açısından bölgemiz ayrı bir öneme sahiptir. 7,5 milyon hektar toplam yüzölçümünün 3,2 milyon hektarı ekilebilir tarıma elverişlidir. Bunun 2 milyon hektarı sulanabilir arazidir. Türkiye sulanabilir arazisinin %20;’si bu bölgededir. GAP  ile  birlikte Harran, Kızıltepe, Nusaybin, Ceylanpınar,Akçakale,Silvan,Batman gibi verimli ovalara yönelik sulama projeleri devam etmektedir. Sulama projeleri tamamlandığında çok büyük bir bitkisel üretim sağlanacaktır.

        Organik tarım ve seracılık açısından gerekli şartlara sahip olan bölgemiz, başlayan birkaç proje ile umut vaat etmektedir. Şaraplık üzüm, fıstık,zeytin, badem gibi ürünler; Nizip, Birecik, Ş.Urfa’da dikilmeye ve zeytin yağı fabrikaları kurulmaya başlanmıştır. Sadece, 2006 yılında G.Antep yöresine 1.5 milyon zeytin fidesi dikildiği bilinmektedir.  Büyük toprak sahipleri dönümlerce arazide bu ağaçları dikmeye başladı.

       Turizm açısından da büyük bir öneme sahip olan bölgemiz; çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır ve yerleşimlerden tarih fışkırmaktadır. Bilinen 3.500’e yakın tarihi eser, Turizm Bakanlığı tescilleriyle saptanmıştır. Zeugma, Tilmen, Rumkale, Nemrut, İ.Halil ve Balıklıgöl, Harran Üniversitesi kalıntıları, Harran evleri, Eyüp peygamber, Şuayip yer altı şehri, Atatürk Barajı, Hasankeyf, Mardin, Midyat Süryani kiliseleri, Tarhi han, hamam, çeşmeler ve konaklar, Tillo, Malabadi, Veysel Karani gibi daha bir çok tarihi ve dini eserlere sahiptir.

        Gerek Irak ve gerekse ortadoğuya açılan 6 kapının bu bölgede olması, bölgeyi  ihracat ve transit ticaretin merkezi haline getirmiş, nakliye sektörünün önemini de arttırmıştır. D.Bakır, G.Antep ve Ş.Urfa havaalanı projeleri de bu bölgeye ayrı bir önem katmıştır. Bölgede büyük hastane, market, otel projeleri ise sürüyor.

          Tüm bu olumlu gelişmelerin  yanında, hizmet sektöründeki kaliteli personel eksikliği, süreci geciktirmektedir.   

           Bölge halkının sulu tarıma alıştırılması, bilinçli ekim yapılması ve desteklenmesi de gerekir. Köylünün köyünde tutulması açısından tarım ve hayvancılığa desteklenmelidir.

             Ayrıca bölgede AB, UNDP, GAP idaresinin tarihi, kültürel, hayvancılık, girişimcilik ve eğitim alanında takdire değer bir çok projesi ve çalışmaları mevcuttur. Kamu kurumlarının da yetersiz ama güzel çalışmaları vardır.Bunlar geliştirilmeli, hızlı ve verimli hale getirilmelidir. Örneğin, yer altı suları yükselip köylüye zarar vermeden drenaj kanalları açılmalıydı.

              Evet, bölgemiz  nüfus, ekonomik,stratejik ve siyasi açıdan çok önemli bir noktada. Bölgeden toprak almaya çalışanlar her şeyin farkında ama, burada yaşayanlar ve sorumlularda onlar kadar bazı şeylerin farkında olmak zorundalar. Bunun için ele ele verip, yukarıda saydığımız değerlere sahip çıkıp bunları geliştirmek için çalışmalıyız.

                         

 

Not: 21 Aralık 2006 Tarihli Dünya Gazetesinde yayınlanmıştır.
Bu Haber 210555 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
YAZINIZDA ELE ALDIĞINIZ KONU SAYESİNDE BİR KEZ DAHA GÜNEYDOĞUYU İNSANLARA ANLATTIĞINIZ VE VE BU BÖLGENİN ÖNEMİNİ HATIRLATTIĞINIZ İÇİN BİR GÜNEYDOĞULU OLARAK TEŞEKKÜR EDİYOR BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM.
TÜM YORUMLAR
Topam 1 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
AFFETMEK
KEŞKE
CARİ HESAP
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.