Hüseyin BOZKURT Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı
GAZİANTEP’E TEŞVİK BAŞKA BAHARA KALDI..!
Bölgedeki 9 ili kapsayan 4 ana bölümde 72 konu başlığı ile açıklanan GAP Eylem Planı, vaatler içeren hükümet programı gibi. Bu planın bölgedeki sanayi kesiminin beklentilerini karşılamadığı açıkça görülüyor. Açıklanan plan, teşvik tedbirleri içermiyor. Bölge sanayicisi, işsizlik, yatırım ve istihdamın teşviki ile mevcut teşviklerin bazı illere yarattığı haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını beklerken, 4-5 yıllık bir eylem planı açıklanmıştır.
Bu planda süren projelerin bitirileceği veya yıllardır söylenen şeylerin yapılacağı vurgulanıyor. Örneğin Gaziantep Üniversitesi'nde halihazırda hayata geçirilmiş teknopark projedir yeni bir şey gibi sunulmuştur. Sınır mayınlardan temizlenecek deniyor. GAP İdaresi, 2007'de bir çok karar almış ve mayınların temizlenerek bu alanları organik tarıma açacağını duyurmuştu. Mayınlı sahaların temizlenmesi ve organik tarıma açılması iyi bir şey. Ama organik tarımla ilgili hangi çiftçi eğitilmiş ki? Güzelim ovalarımız çoraklaştırılırken, bilinçli bir tarım yapılmazken, bir tek sınırlar mı kaldı? Öncelikle; Barak, Kızıltepe, Harran, Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar, Batman ovalarını tarıma açalım. Açıklanan konular yapılacak, edilecek, tamamlanacak şeklinde ifade edilmiştir. İşin bir diğer yanı 9 vilayet için açıklanan tedbirler içerisinde Artvin, Muş, Iğdır, Gümüşhane, Erzurum ve Malatya illerindeki yatırımlar da dile getirilmektedir. Bu planın içinin dolu olmadığını ve doldurulmak istenildiğini gösteriyor.
Gaziantep'in beklentilerine gelince; ilimiz, öncelikle çevre illerdeki yatırım teşvik tedbirlerinin yarattığı haksız rekabetten kurtulmak istiyordu. Açıklanan tedbirlerde 2009'da Gaziantep cazibe merkezi olacak deniliyor. 2009;'DA
Zaten Samsun, Konya, Erzurum, İstanbul, Van, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin'de kurulacak olan kalkınma ajansı da Gaziantep'e özel bir şey değil. Mersin, İzmir ve Adana'da 2006 yılında uygulanmış bu projelerde Gaziantep için geç bile kalınmıştır. Cazibe merkezinin amacı ise yerel halkın o ilde tutulması ve o ile göçün hızlandırılmasıdır. Yeterince göç alan Gaziantep'e sağlayacağı bir fayda yok. Her şeye rağmen, plan sunulduğu gibi uygulanırsa bölgeye çok katkı sağlayacaktır. Bekleyelim görelim. Tabii bu arada beklentileri başka bir bahara kalan Gaziantepli sanayici de her türlü zorluğu aşacak güçte. AR-GE, markalaşma ve profesyonel yönetim anlayışı ile işini geliştirmeye devam edecektir. Etmelidir de.
|