17 Nisan 2024 Çarşamba
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Teşvik yine başka bahara

Hüseyin BOZKURT
Mayınlı sahaların organik tarıma açılması iyi bir şey.Ama organik tarım için hangi çiftçi eğitilmiş? Sulanan ovalar çoraklaşırken,sınırlar mı kaldı?Barak,Kızıltepe,Harran,Suruç,Viranşehir,Ceylanpınar ve Batman ovalarında organik tarım yapılıyor mu

Hüseyin BOZKURT
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği
Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı

GAZİANTEP’E TEŞVİK BAŞKA BAHARA KALDI..!

Bölgedeki 9 ili kapsayan 4 ana bölümde 72 konu başlığı ile açıklanan GAP Eylem Planı, vaatler içeren hükümet programı gibi. Bu planın bölgedeki sanayi kesiminin beklentilerini karşılamadığı açıkça görülüyor. Açıklanan plan, teşvik tedbirleri içermiyor. Bölge sanayicisi, işsizlik, yatırım ve istihdamın teşviki ile mevcut teşviklerin bazı illere yarattığı haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını beklerken, 4-5 yıllık bir eylem planı açıklanmıştır.

Bu planda süren projelerin bitirileceği veya yıllardır söylenen şeylerin yapılacağı vurgulanıyor. Örneğin Gaziantep Üniversitesi'nde halihazırda hayata geçirilmiş teknopark projedir yeni bir şey gibi sunulmuştur. Sınır mayınlardan temizlenecek deniyor. GAP İdaresi, 2007'de bir çok karar almış ve mayınların temizlenerek bu alanları organik tarıma açacağını duyurmuştu. Mayınlı sahaların temizlenmesi ve organik tarıma açılması iyi bir şey. Ama organik tarımla ilgili hangi çiftçi eğitilmiş ki? Güzelim ovalarımız çoraklaştırılırken, bilinçli bir tarım yapılmazken, bir tek sınırlar mı kaldı? Öncelikle; Barak, Kızıltepe, Harran, Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar, Batman ovalarını tarıma açalım. Açıklanan konular yapılacak, edilecek, tamamlanacak şeklinde ifade edilmiştir. İşin bir diğer yanı 9 vilayet için açıklanan tedbirler içerisinde Artvin, Muş, Iğdır, Gümüşhane, Erzurum ve Malatya illerindeki yatırımlar da dile getirilmektedir. Bu planın içinin dolu olmadığını ve doldurulmak istenildiğini gösteriyor.

Gaziantep'in beklentilerine gelince; ilimiz, öncelikle çevre illerdeki yatırım teşvik tedbirlerinin yarattığı haksız rekabetten kurtulmak istiyordu. Açıklanan tedbirlerde 2009'da Gaziantep cazibe merkezi olacak deniliyor.

2009;'DA

Zaten Samsun, Konya, Erzurum, İstanbul, Van, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin'de  kurulacak olan kalkınma ajansı da Gaziantep'e özel bir şey değil. Mersin, İzmir ve Adana'da 2006 yılında uygulanmış bu projelerde Gaziantep için geç bile kalınmıştır. Cazibe merkezinin amacı ise yerel halkın o ilde tutulması ve o ile göçün hızlandırılmasıdır. Yeterince göç alan Gaziantep'e sağlayacağı bir fayda yok. Her şeye rağmen, plan sunulduğu gibi uygulanırsa bölgeye çok katkı sağlayacaktır. Bekleyelim görelim. Tabii bu arada beklentileri başka bir bahara kalan Gaziantepli sanayici de her türlü zorluğu aşacak güçte. AR-GE, markalaşma ve profesyonel yönetim anlayışı ile işini geliştirmeye devam edecektir. Etmelidir de.

 

 

Bu Haber 210508 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
CARİ HESAP
AFFETMEK
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.