29 Mart 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Şirket yöneticileri dikkat..!

Hüseyin BOZKURT
Kısaca 700.000 şirketin muhtemelen 10.000 kadarı bir kurumsal oluşumun içinde ya da farkında, geliri ve çapı itibariyle şirketin gereklerini sağlayabilecek bir kapasitededir.

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com

 

                  ŞİRKET YÖNETİCİLERİ DİKKAT…!

 

             İçinde bulunduğumuz 2012 yılı, şirketlerin yeni Türk Ticaret Kanununa geçiş yılıdır. Ülkemizde 700.000 civarında şirket bulunmaktadır. Bunların büyük bir kısmı ise Limited şirkettir. Yine şirketlerimizin %98; lere yakını ise aile şirketidir.  Ülkemizde şirketleşmenin yaygın olduğu yıllar, gelir vergisinde hayat standardı uygulamasının olduğu 1980’li yılların sonu ile 1990 yılların başlarındaki yaklaşık 15 yıllık süreçtir. Önceleri hayat standardından kaçmak gayesi ile oluşan ve yaygınlaşan şirketleşme, sonraları prestij amaçlı ve moda olarak gelişmeye devam etmiştir. Şirketlerimizin çok az kısmı kurumsal bir alt yapıya sahiptir. Yani çoğu, şirket gibi çalışmaktan uzak, bir kişi veya şahsın şahsi işletmesi gibi yönetilmektedir.

              Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) ‘na tabi ve halka açık, yaklaşık 2500 şirket ile büyük holdinglere ve şirket gruplarına ait birkaç bin şirketin dışında kalanların çoğu, hayat standardı ve moda veya prestij amaçlı kurulmuş şirketlerdir. Ülkemizde şirket olunca, ticari olarak büyük bir görüntü verdiğine inanılır.                

               Aslında şirket olmanın ana gayesi gerçek bir ortaklık ve bu ortaklığın belli kurallar içinde yönetilmesi, hukuki sorumluluk, vergisel ve yatırımsal avantajlar, aile ile işletmeyi birbirinden ayırma, işletmeyi korumak ve geliştirmek gibi sebeplerdir. Ancak, ülkemizde bir çok şirket bu amaçlardan yoksun olarak kurulmakta ve yönetilmektedir.

               Kısaca 700.000 şirketin muhtemelen 10.000 kadarı bir kurumsal oluşumun içinde ya da farkında, geliri ve çapı itibariyle şirketin gereklerini sağlayabilecek bir kapasitededir. Geri kalanı ise kurumsal bir yapıya sahip değildir. 2008 yılı KOSGEB kayıtlarına göre Gaziantep de 65.000 civarında KOBİ firma olduğu düşünüldüğünde, şehrimizde de yoğun bir şirketleşmeden söz etmek mümkün. Amacım şirket istatistiklerini vermek değil. 

              Üzerinde durmak istediğim konu ise; TTK’da bir çok değişiklik yapıldı. Bu uygulamaların bu yıl ve önümüzdeki 2013 yılında uygulamaya geçmesi halinde birçok şirketin bu yasal zorunlulukları yerine getirme külfet ve maliyetine katlanamayacağıdır. Aktif bir WEB yapılması ve takibi, genel kurul yapılması, bağımsız denetçi zorunluluğu, şirketten borç para alamamak, cari hesap sözleşmesi zorunluluğu, finans ve muhasebe sisteminin bir düzene sokulması gibi daha bir çok yeniliği hayata geçirmek ve maliyetine katlanmak bir çok şirketi zorlayacağı gibi sistemin de delinmesine sebep olacaktır. Şirket yöneticileri zor durumda kalacaklardır. Belkide, bir çok şirket, tekrar şahıs firmasına dönecektir. Dönmeyip, bu yasal sorumlulukları yerine getirmeyenler de sistemin bozulmasına yol açacaklardır.

                  Şirket sahiplerinin şimdiden, mali müşavirleri ile görüşerek TTK’da uygulanacak değişiklikleri detaylarıyla öğrenmeleri, maliyet ve çalışmalarına katlanıp katlanamayacaklarını değerlendirmeleri gerekir. Katlanacakların hazırlıklara başlaması, katlanamayacakların ise tedbirlerini almaları doğru olacaktır. Zira bir çok şirket faaliyetsiz ve küçük çaplı bir yapıya sahiptir. Açıkçası kurumsal yönetim sistemine dahil olamayacak olan şirket sahiplerinin iyice düşünmesi, menfaatleri gereğidir. Zira ileride bu tür şirket yöneticileri çeşitli cezalara muhatap olacaklardır. Ya da çalışırken zorlanacaklardır.

              Öte yandan büyüyen, kurumsallaşmak isteyen ve TTK’daki değişikliklere uyum sağlayacak şirketlerin ise bir an evvel kurumsallaşma faaliyetlerine başlamaları, gerek TTK’daki yasal zorunlulukları, gerekse özellikle yönetim ve finansman konularında kurumsal yönetim ilkelerini benimsemeleri gelecekleri açısından zorunlu olduğu kadar, faydalarına da olacaktır.

Bu Haber 210582 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
AFFETMEK
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
DOSTLUK
KEŞKE
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.