21 Aralik 2024 Cumartesi
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

YÖNETİCİ,ENTELEKTÜEL,MUHASİP,USTA: GİRİŞİMCİ

Hüseyin BOZKURT
Girişimci yada müteşebbisi; sermaye,bilgi ve emeği bir araya getirip, bir şey üreten kişi olarak tanımlamak mümkün. Girişimcinin günümüzde nasıl bir sermayeye,bilgiye ve işgücüne sahip olması gerektiği,bunları hangi sistem dahilinde bir araya getirmesi ge

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

                   

   YÖNETİCİ,ENTELEKTÜEL,MUHASİP,USTA: GİRİŞİMCİ

 

 

 

                    Bir önceki yazımızda; girişimcilikle ilgili yanlış girişimleri yazmış ve izleyen yazımızda “ girişimcilik” ve “ girişimci bir iş yapmadan önce neler yapmalı” bunları

yazacağımızı duyurmuştuk.

                    Önce işe girişimciliği tarif ederek başlamak gerek. Çünkü, tarifin içinde zaten girişimcinin olması gereken bazı özellikleri görülecektir. TDK sözlüğünde girişimci  “Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis” yada “ Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis.” olarak tanımlanmıştır.

                    Bu tanımdan yola çıkarak, girişimci bir ticaret yada imalat işi yapmış olacak. Sermaye ve bilgisi olacaktır. Girişimci yada müteşebbisi; sermaye,bilgi ve emeği bir araya getirip, bir şey üreten kişi olarak tanımlamak mümkün. Girişimcinin günümüzde nasıl bir sermayeye,bilgiye ve işgücüne sahip olması gerektiği,bunları hangi sistem dahilinde bir araya getirmesi gerektirdiği ve bunlar arası ilişkileri nasıl yöneteceği girişimcinin önemini arttırmıştır. Günümüzde girişimci olmak için sadece sermaye ve iş gücünün olması yetmemektedir.

                    Girişimcide şu özellikler bulunmalıdır.

 

                     1-İşin gerektirdiği lisanı bilmek

                     2-Yapılacak iş konusunda uzmanlık

                     3-O iş konusunda mesleki tecrübe

                     4-Ticaret yada sanayi tecrübesi

                     5-Sermaye

                     6-Yöneticilik (Danışma ve bilgi alma)

 

                    Günümüzde ne iş yaparsak yapalım o iş ulusal yada uluslar arası pazarlardan etkilenmektedir. O halde dünyada geçerli bir iki dil bilmek gerekir. Öte yandan yapılacak iş konusunda ya uzman olunmalı ya da uzman kimselerle çalışma düşünülmelidir. Yani o işin eğitimi alınmış olmalı,işin nasıl yapıldığı,pazarı,ürünün özelliği,o pazarda içte ve dışta kimler var tüm bunlar bilinmelidir.

                     Yine o işte mesleki tecrübe olmalıdır. Yani o işin çıraklığı yapılmış olmalıdır. Atalarımız “ çıraklığını yapmadığın işin ustalığına soyunma” demişler. Düşünülen iş ile ilgili bir müddet çalışılmış olması o işte yapılacak hataları önler ve başarılı olunmasını sağlar.

                     Bir başka özellik sanayi veya ticaret tecrübesidir. Girişimci olacak kişinin tüccar yada sanayici mantığını yakalamış olması,müşteri ilişkileri,yönetim ve kararlılık gibi olguları edinmiş olması lazım. Çevremizde çok duyduğumuz bir laf vardır. “Adam tüccar kafalı değil ki, ….. kafalı. Adamı gelen çarptı,giden çarptı,böyle oldu.”  Bu sözü çok duyarız. Çünkü, ticaret kafası yada finansal zeka  girişimcilikte bu günkü koşullarda önem arz etmektedir. Aslında şu yada bu kafalı insan yoktur. O işin gereklerini bilen yada bilmeyen insan vardır.

                     Bir diğer husus sermayedir. Sermaye ilk bakışta kapital yada o işe tahsis edeceğimiz nakit para yada paraya dönüşebilecek mallardır. Nakit diye tabir edeceğimiz sermaye iş yapmak için çok gereklidir. Bunun için yatırım sermayesi ile işletme döneminde gerekli sermayeyi birlikte düşünmek lazım. Özellikle nakit sermaye düşünülürken, işletme faaliyete geçtikten sonraki sermaye pek düşünülmemektedir. Bu da  işletme döneminde sıkıntı yaşanmasına ve başarısızlığa yol açmaktadır. Öte yandan, sermayeyi de “nakit sermaye” ve “entelektüel sermaye” diye iki bölümde düşünmek lazım. Nakit sermayeyi her girişimci zaten baştan koymaktadır. Girişimciyi başarıya götüren, entelektüel sermayedir.

Entelektüel sermaye ise;

 

1- Bilgili,deneyimli,dinamik çalışkan insan gücü

2- Kurum Kültürü,

3- İşletme ve Ürün İmajı ve Kimliği,

4- Markalar

5- İletişim ve haberleşme teknolojisi,

5- AR-GE faaliyetleri,

6- Yasalarla koruma altına alınmış hak ve patent mülkiyeti,

7- Sahip olunan süreçler (üretim ve pazarlama programları vs),

8- Sosyal Sorumluluk proje ve uygulamaları,

9- Müşteri bağlılığı ve memnuniyeti

 

gibi unsurlardan oluşmaktadır. Bu tür sermayeye sahip girişimciler yada firmalar, rakiplerine çok fark atarlar. Bir girişimcinin nakit sermayesinin yanında entelektüel sermayesinin de olması önemlidir.

 

               Girişimcinin sahip olması gereken diğer bir  konu ise; yöneticilik kimliğidir. İnsanların bir kısmı kendilerini ve başkalarını yönetme kabiliyetine sahiptirler. Bir kısım insan ise başkaları tarafından yönetilmekten hoşlanırlar. İkinci grup insanlar fazla düşünce üretmek istemezler. Verilen işi yapmak isteyen insanlar bu grupta yer alırlar. Girişimciler, genellikle yönetici kimlikli birinci grup insanlar arasından çıkarlar. Yöneticilik, hem doğuştan ve düşünceden kaynaklanır,hem de sonradan edinilen tecrübelerle gelişir. Ticari ve sınai bir iş yapmak isteyen kişi de hem düşünce olarak, hem de tecrübe olarak biraz yöneticilik  olmalıdır. Tecrübe yoksa bile, bu konuda danışmanlık alınmalı yada profesyonel yöneticilerle çalışılmalıdır.

 

                Bu yazımızda, bir girişimcide bulunması gereken özellikleri sizlerle paylaştım. Gelecek yazımızda ise; bir girişimci, işe başlamadan önce, neleri araştırmalı, ne tür izinler almalı, ortaya neler koymalı, hangi yerde ve nasıl işe başlamalı gibi konuları yazacağız. Haftaya buluşmak dileğiyle…

 

 

Bu Haber 212012 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
GÜLMEK
5N 1K
SUÇLAMAK
TTK' da NELER değişti
GELİR DAĞILIMINDAKİ BOZULMA VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
YALNIZLIK
Eğitim mi Asalet mi?
KARARSIZLIK
GİRİŞİMCİNİN ARAŞTIRMASI GEREKEN 20 KONU
ŞİRKETLERDE WEB SİTESİ
Bir Varmış Bir Yokmuş...!
BİLANÇO OKUMA VE YÖNETİCİ
KURAKLIK KADER DEĞİL
''ÖZLEMEK''
YENİ TTK'da CEZALAR
Güneydoğu'daki eğri caddeler değişimin habercisi!
ETKİLİ DİNLEME, ANLAMA ve İLETİŞİM
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
DEĞER VERMEK
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.