Mediasyon, kısaca çatışmaların ve sorunların mahkeme dışında çözülmesidir. Bu çözümü, bu konuda eğitim almış kişilerin yapması gerekir.Mediasyon , tarafların karşılıklı olarak sorunu çözmeyi istemeleri ile devreye sokulan bir çözüm yöntemidir.
Mediasyonun benzer uygulamaları hukuk sistemimizde uyuşmazlık, arabuluculuk, hakem ve tahkim kavramları ile girmiş bulunmaktadır. Mediasyon hayatın her alanında çatışmalara çözüm üretmede kullanılır. Sivil,seri,kısa yoldan ve tarafların karşılıklı kabul ettikleri çözümler üreten bir sistem olup, bu yönü ile güzel bir sistemdir. Toplumsal barışa ve uzlaşıya olanak sağlar. Bireylerin uzun süren mahkeme süreçlerinde yıpranmalarını önleme gibi bir diğer faydası da vardır. Ancak, mediasyon süreci ile çözülemeyen problemler yine hukuk tarafından çözülür. Bu anlamda hukuki çözümlerden üstün değildir. Tarafların çözüme yanaşmaması yada çözümü kesin istememeleri durumunda çözüm üretilemez. Tarafların şiddete ve başka yollara sapması da bu tür çözümü ortadan kaldırır.
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda mediasyon modern,pratik,hızlı,sağlıklı, kazan kazan mantığına dayanan ve karşılıklı kabullenilen çözümler üreten bir sistem olduğundan faydalı bir çözüm yöntem ve sistemidir.
Mediasyon Amerika,Kanada,Avrupa ülkelerinde çok uygulanan bir sistemdir. Gelişmiş toplumlarda uygulaması yaygındır. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde de mediasyon yoluyla çözüm üreten mediatörlere rastlayacağız. Hollanda,Avusturya gibi ülkelerde çok uygulanan bir yöntemdir. Nüfusu küçük olan Hollanda da 1200 civarında mediatör çalıştığı tahmin edilmekte olup, bu sistemin ne kadar kabul gördüğü, bu sayıdan anlaşılmaktadır.
Mediasyon konusunda Türkiye’de de bazı girişimler başlamış bulunmaktadır. Mediatörlük mesleğinin ülkemize birkaç yıl içinde gelip yerleşeceği kaçınılmazdır.
Mediasyon ile çözüm bir çok alanda uygulanabilir. Bunlar;
1-Evlilik ve boşanma durumlarında,
2-Aile içi çatışmalar
3-Öğretmen-Öğrenci çatışmaları,
4-Veli-Öğrenci çatışmaları,
5-Anne baba ile ergenlik çağı gençlerin çatışması,
6-Miras ve akrabalar arası çatışmalar,
7-Arkadaş ve gruplar arası çatışmalar,
8-Şirket içi çatışmalar,
9-Ortaklar arası çatışmalar,
10-İşyerinde departmanlar arası çatışmalar,
11-İşçi işveren çatışmalarında,
12-Kültürler arası çatışmalar,
13-Şirket evlilikleri,birleşmeleri ve ayrılmalarında yaşanan çatışmalar,
14-İç ve dış politik çatışmalarda,diplomatik çatışmalarda,
15-Yöneticilerle çalışanlar arasındaki çatışmalar ve diğer çatışma alanları,
Olarak sayılabilir. Tarafların istemesi halinde her alanda uygulama olanağı bulunan barışçıl bir çözüm müessesesidir. Batı toplumlarında daha çok evlilik ve aile içi çatışmalarda uygulama alanı bulmuştur. Ülkemizde mediasyon konusunda Porfesyonel Mediatör Deniz KİTE’nin başarılı çalışmaları bulunmaktadır.
Mediasyonun bir amacı da toplumun kendi kendine sorunlarına çözüm arayıp bulmaları,sivil çözüm noktaları oluşturulması yoluyla toplumsal bilinçlenme ve uzlaşıya olanak sağlamasıdır. Bol mediasyonlu günler dileğiyle…
Kaynak: 29.05.2006 tarihli Gaziantep PUSULA gazetesinden alınmıştır.
|