2 Ocak 2025 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Düşük Enflasyon Dönemlerinde Neler Yapılmalı 2

Hüseyin BOZKURT
Düşük enflasyon dönemlerinde ürün özelliklerini değiştirmeden, aynı fiyatla satışların rekabet nedeniyle düşüşü engellenemez. Bunun için, işletmeler üretim ve hizmet sistemlerini müşteri isteklerine uygun planlamalılar.

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

    DÜŞÜK  ENFLASYON DÖNEMİNDE İŞLETMELER NELER YAPMALI-2

 

                 Düşük enflasyon dönemlerinde ürün özelliklerini değiştirmeden, aynı fiyatla satışların rekabet nedeniyle düşüşü engellenemez. Bunun için, işletmeler üretim ve hizmet sistemlerini müşteri isteklerine uygun planlamalılar. Bunu verimli bir şekilde yapmaları halinde maliyetleri düşürdükleri gibi ürün özelliklerini arttırarak satışları istenen düzeyde tutabilirler.Ayrıca finans,insan gücü,tedarik sistemi de gözden geçirilmelidir.

         1-Üretimde alınacak önlemler:

                   Üretim planlamaları sırasında; müşteriye özel üretim yapılması,siparişlerin kısa sürede teslimi, kaliteli ürün ve hizmet sunumu, bilgisayar teknolojisinin etkin kullanımı gibi hususlar işletmeyi güçlü kılan,maliyetleri düşüren ve müşteriyi memnun eden uygulamalar olduğu için satışların artışına yol açarlar.

                 Rekabet ortamında bu uygulamalar işletmenin üretim maliyetini düşürerek ve müşteri memnuniyetini arttırarak, müşteri portföyünün artmasına yol açar. Enflasyonun düşük olduğu dönemlerde, sadece fiyatı düşürmek de yeterli değildir.

                 Öte yandan maliyetlerin düşürülmesi bunlarla da sınırlı değildir. İşe hammadde alımından başlamak gerek. Alım yapılan yerler (tedarikçiler) gözden geçirilmeli. İyi bir alım sistemi oluşturulmalıdır. Esnek tedarikçiler bulunmalı,daha ucuz,daha hızlı ve daha kaliteli hammadde alınmalıdır. Zira maliyetler içinde hammadde maliyetleri önemli bir yer tutmaktadır. Elbette tedarik sırasında taşıma ve depolama ve stoklama maliyetleri ile alım ve teklif sistemleri değiştirilerek uygun fiyat ve uygun maliyetli hammadde temin edilmelidir.

            2-Maliyetlerin kontrol altına alınması:

                Bu dönemlerde maliyetlerin iyi izlenmesi gerekir. Öncelikle maliyetlerle ilgili bütçeleme yapılması ve maliyetlerin önceden planlanması gerekir. Daha sonra gerekli değerlendirme ve analizler yapılmalıdır. Birimler arası maliyetler kontrol edilmelidir. Planlanan ile gerçekleşen maliyetler kıyaslanmalı ve değerlendirilmelidir.

                Özellikle stok maliyetleri iyi kontrol edilmeli ve düşük enflasyon dönemlerinde stoklar azaltılarak stok maliyetleri düşürülmelidir.

 

 

          3- Finansman ile ilgili önlemler:

                Düşük enflasyon dönemlerinde; enflasyon ve stokların düşmesi ile  işletme sermayesi ihtiyacı azalır.

               Vadeli satışlar,bu dönemlerde artacaktır. Bu dönemlerde alacakların iyi bir şekilde yönetilmesi lazımdır. Uzun vade riskleri Factoring vb. uygulamalarla tolere edilmelidir. Ya da tedarikçilerin vadeleri ile uyumlu hale getirilmelidir.

               Stok az tutulacağından stok maliyetleri azalacaktır. Öte yandan faizler düşeceğinden finansman maliyetleri de azalacaktır.

               Ayrıca, düşük enflasyonun getireceği rahat ortamda uzun vadeli yatırımlara girişilebilir. Sermaye maliyetleri düşük olduğu için üretim artışı,teknoloji yenileme gibi yatırımları arttırır. Uzun süreli bütçeleme ve finansman dengeleri kurulur.

              Küçük yatırımcıların piyasaya  güven duymaları nedeniyle hisse senetlerine yatırım yapmaları gündeme gelir ki bu da şirketlerin halka açılarak daha ucuz kaynak sağlamalarına neden olur.           

              İşletmeler atıl fonlarını menkul kıymetlere yatırmayarak işletmede kullanacaklarından  işletme sermayesi yatırımlara yönelebilir. Finansman maliyetlerini azaltır.
              Öte yandan faizlerin düşmesi ile orta ve uzun vadeli kredi olanakları çoğalacak ve finansman imkanları genişleyecektir.

 

         4- Çalışanlarla ilgili önlemler:

               İşe en uygun elemanların alınması,çalışanların eğitimi, çalışanların verimliliklerinin arttırılması,performans değerlendirme çalışmaları ve kurumsallaşma çalışmaları yapılarak işçilik maliyetlerinin düşürülmesi sağlanabilir.

                Enflasyonun düşük seyri,ülke ekonomilerinde değişik sonuçlar doğurabilmektedir. Bazen belirtilen önlemlerin alınmasına rağmen, sonuçlar ekonomik ve insan gücü altyapımıza göre etkileri farklı çıkabilir. Burada genel olarak, alınması gereken tedbirlere değindik. İşletmelerin ve yönetimin yapısı da bu önlemlerin başarısında rol oynayacaktır. Bir işletmede sonuç alınırken diğerinde alınamayabilir.

 Kaynak: 12.06.2006 tarihli Gaziantep PUSULA gazetesinden alınmıştır. 

Bu Haber 212018 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
GÜLMEK
SUÇLAMAK
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
5N 1K
Eğitim mi Asalet mi?
TTK' da NELER değişti
Yönetimde muhasebenin önemi
DEĞER VERMEK
''ÖZLEMEK''
KARARSIZLIK
GELİR DAĞILIMINDAKİ BOZULMA VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
KURAKLIK KADER DEĞİL
YALNIZLIK
DOSTLUK
Yönetimde Muhasebeyi Ne Kadar Kullanıyoruz?
ŞİRKETLERDE WEB SİTESİ
YENİ TTK'da CEZALAR
Güneydoğu'daki eğri caddeler değişimin habercisi!
BİLANÇO OKUMA VE YÖNETİCİ
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.