Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com
KOBİ’LERDE İNOVASYON UYGULAMASI
İnovasyon sözcüğü, artık herkes tarafından yenilenme ve yenilik olarak bilinmektedir. Hayatın her alanında inovasyon yapmak mümkündür. Örneğin yemek yeme kültürümüzü sağlıklı beslenme adına değiştirmek te bir inovasyondur. Örneğin akşam yemeğini saat 19.00-20.00 gibi normal bir şekilde yedikten sonra yatıncaya kadar ağır bir şeyler yememekte bir yenilenmedir. Zira bunun sonucu insan akşam daha rahat bir uyku uyur. Vücut rahat eder. Sabah canı kahvaltı yapmak ister. Yediğini daha iyi yakar. Lüzumsuz kilolar almaz. Daha dinç ve keyifli bir şekilde uykudan kalkar. Güne daha zinde başlar. İşte inovasyon ve faydaları. Denemesi bedava.
Gerçekten alışkanlıklarımızı değiştirmek ve iyi yönde düzeltmek de bir inovasyondur. Düzenli ve mantıklı bir spor yapmayı kültür haline dönüştürme de bir inovasyondur. Sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih etme ve bunu uygulamak da bir yenilenmedir. Konumuzla ne alakası var diyeceksiniz. Evet başlık KOBİ’ lerde inovasyondu bahsettiğimiz şeylerle ne alakası var diyeceksiniz. Sevgili okurlar, aslında çok alakalı. İnsan yenilenmeye kendinden başlamalı. Neden diyeceksiniz. Şimdi işletmede inovasyon uygulamasını yapacak olan da insan ve bunu yapacak olan insan önce kendinde bunu uygulaması lazım.
İnovasyon birkaç ay veya bir yıl yapılıp bırakılacak bir şey değil. İnovasyon kararlılık ister. İşletmeler var olduğu sürece inovasyonda var olacaktır. Zira rekabet, teknolojinin gelişmesi,insanlığın gelişimi hiçbir zaman durmayacaktır. O halde toplum olarak her yerde, her alanda ve her ortamda inovasyon yapacağız ki çağa ayak uyduralım. Dünya ile entegre olabilelim ve dünya ile rekabet edebilelim.
Evet, KOBİ’lerde (işletmelerde) inovasyon nasıl olmalı, nerden başlamalı, stratejisi ne olmalı, hangi ekiple yapılacak, süreci ne olmalı, planı ve projesi olmalı mı, eğitimi olmalı mı, öncelikler ne olmalı, hangi konularda olacağına nasıl karar verilmeli, bilgi akışı ve depolanması nasıl olacak ? gibi konularda kararlar alınmalıdır. Sadece üretimde inovasyon yapmak yada sadece pazarlamada yenilenme yapmak tek başına yeterli değildir. İşletme bir bütün olarak ele alınmalıdır. Onun içindir ki önce bir inovasyon stratejisi ve inovasyon planı oluşturulmalıdır. Bu plan, inovasyonun hangi takım tarafından yürütüleceğini, nelerin yapılacağını,kimler tarafından nasıl ve hangi sürede yapılacağını kapsamalıdır.
Genel olarak bir işletmede inovasyon;
-Üretimde ve ürünlerde,
-Yönetim sisteminde,
-Muhasebe ve finans sisteminde,
-Haberleşme,İletişim ve halkla ilişkilerde
-Pazarlama ve satış sisteminde
-Kurumsal gelişimde
-İnsan kaynakları sisteminde
-Sosyal ve etik değerlerde
-Çevresel koşullarda
-Teknoloji geliştirme ve kullanımında
-Ve diğer konularda yapılabilir.
Yöremizde ve ülkemizde KOBİ tanımına giren küçük ve orta ölçekli firmalarda bu kadar değişiklik ve yenilenmeyi yönetecek takım lideri ve takım elemanlarına ihtiyaç vardır. Ayrıca nasıl bir değişim yaşanacağına dair eğitimler alınmalıdır.
Öncelikle işletmenin yönetsel anlamda bir durum tespiti yaptırması lazım. İşletmenin hangi konularda geri kaldığını yada hangi yönlerinin öne çıkması gerektiği gibi konular saptanmalıdır. Bunlar yazılı hale getirilip çözümü düşünülmelidir. Tüm bu konularda iyi bir danışmanlık alınmalıdır. Tecrübe ile alınan danışmanlıklar, ücreti en pahalı ve en uzun süreli olanıdır. Maalesef, ülkemizdeki çoğu işletmede bir çok şeyi;deneme yanılma yöntemi ile hem para hem de zaman kaybederek öğreniyoruz çoğu işletmede. Bilgiyi satın alarak öğrenme hem zamandan, hem de maliyetten tasarruf sağlar. Bilgi alınmalı, hem de her konunun uzmanından alınmalıdır. Danışmanlık ve eğitim alınması sırasında,bu konuların uygulamasını yapmamış, mutfağına girmemiş kişi ve kuruluşlardan olmamalıdır. İşletmeyi bilmeyen bir kişi yapılacak inovasyonu yönetemez.
Sonuç olarak inovasyon bir bütündür ve süreklilik ister. İyi bir ürün üretebilirsiniz. Pazarlamanız ve yönetiminizde eksiklik ve gerilik varsa ürünün iyiliği bir işe yaramaz. Ya da bir yere kadar. KOBİ’ler kurumsal gelişime önem vermeliler. Bu bağlamda; muhasebeden pazarlamaya, personel yönetiminden sözleşme yönetimine, AR-GE’den ürün geliştirmeye, ambalajdan slogana, markadan imaja, sosyal sorumluluktan çevreye ve bilgi işlemden bilgi birikimine bir çok konuda bir iş planı çıkarılarak işletmeler inovasyona başlamalılar. Ve bunu yaşam biçimi haline dönüştürmeliler. Zira dünya çok hızlı bir değişim içinde olup, rakiplere ulaşabilmenin yolu buradan geçiyor.
Gaziantep’de dünyanın yerel temsilcisi Hollanda’nın DOOR Danışmanlık firmasının françaysına sahip CONSEPT DOOR Danışmanlık ve Eğitim şirketinin (www.conseptdoor.com) bu anlamda ciddi çalışmaları ve hedefleri olduğunu biliyor ve KOBİ firma sahibi, inovasyon temsilcisi,danışman ve eğitimcilerden oluşan bir ekip çalışması ile İNOVASYON adına çözümler üretmelerini sevindirici buluyor ve G.Antep adına bir şans olduğunu düşünüyorum.
Öte taraftan, PUSULA gazetesi yazarlarından İnş.Müh. Zeynep YILMAZ’ın inovasyon ile ilgili hazırladığı köşeyi,verdiği bilgileri ve yaptığı çalışmaları takdir ediyor, bu çalışmalarından dolayı kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.
Haftaya,işletmelerde muhasebe ve finans alanında yapılabilecek inovasyon çalışmalarını ele alacağımız yazımızda buluşmak dileğiyle…
KAYNAK: 17.07.2006 günlü G.ANTEP PUSULA gazetesinden alınıştır. |