21 Aralik 2024 Cumartesi
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

GAP Eylem planı, tarım ve turizm

Hüseyin BOZKURT
Harran Ovasında 1993 yılında sulama başlamış ancak, henüz bu ovanın bile tamamı sulanmamaktadır. Sadece GAP sulama projeleri tamamlanıp harekete geçse bile, bölgede büyük bir istihdam ve üretim artışı sağlanacaktır.

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

GAP Eylem planı, tarım ve turizm

 

                

                 Kısa bir süre önce GAP eylem planı açıklandı. Açıklanan plan, 5 yıllık bir süreci kapsayacak olup, belirtilen bir çok konu, yörenin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Öncelikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Tarım, turizm, hayvancılık ve sanayi açısından ve komşu ülkelerle dış ticaret açısından irdelemek gerek.

                 Bölgemizde; Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Adıyaman, Siirt, Şırnak ve Kilis illeri olmak üzere 9 il bulunmaktadır. Sulamaya elverişli ova denince Harran Ovası aklımıza gelse de bölgemizde  Kızıltepe, Batman, Suruç, Barak, Ceylanpınar, Nusaybin gibi büyük çaplı tarıma elverişli ovalar da mevcuttur. Bu ovalarda bilinçli bir sulu tarıma geçiş acilen gereklidir. Harran Ovasında 1993 yılında sulama başlamış ancak, henüz bu ovanın bile tamamı sulanmamaktadır. Sadece GAP sulama projeleri tamamlanıp harekete geçse bile, bölgede büyük bir istihdam ve üretim artışı sağlanacaktır.

                 Harran ovasında bile 15 yıldır ovaya su akmasına rağmen gereği gibi tarım yapılamamaktadır. Organik tarım ve damlama sulama yörede geliştirilmelidir. Hatta şimdiye kadar yapılmalıydı. Bu konuda çok geride kalındığını düşünüyorum. Çünkü tarım için toprak var, su var, insan gücü var, proje var ama bu güne kadar ne hikmetse geri kalınmış. Devletin öncülük yapması gerek. Zira yöre halkının sulu ve bilinçli tarım ile ilgili bilgi birikimi yoktur. Konu ile ilgili kamu kurumlarının çok iyi organize olması, iyi bir planlama ve destek planı şarttır. Bölgede bazı damlama sulama projelerini biliyorum bu tür projelere,kamu kurumlarının ve bankaların destek olması ve işlerini kolaylaştırması gerekir. Kimi büyük projelere devletin teknik destek sağlaması ve projenin içinde yer alması gerekir. Kısaca modern tarımı çok kısa sürede geliştirmeliyiz. Çünkü bölge de bu potansiyel vardır.

                 Öte yandan bölgede nüfus yoğunluğu fazladır. Batı illerine göç eden yöre insanını da sayarsak ülkemizin nüfus yoğunluğu en fazla bölgelerindendir. Yine bu illerimizde Şanlıurfa’daki Karacadağ, Tektek dağları, Gaziantep, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ın dağlık kesimleri küçük baş hayvancılığı başta olmak üzere hayvancılığa elverişlidir. Modern hayvancılık artık ovalarda da yapılmaktadır.

                 En büyük örneği Koç-Ata çiftliğidir.  Bu bölgemizde sulama ile birlikte hem dağlık kesimlerde hem de sulu tarım yapılan yerlerde hayvancılık geliştirilmelidir.

                 Şanlıurfa,Mardin,Gaziantep,Adıyaman,Nemrut,Diyarbakır,Hasankeyf,Midyat gibi tarihi açıdan zengin yörelerimizi turizme kazandırmalıyız. Özellikle dış turist çekecek projeler uygulanmalıdır.

                 Irak,İran ve Suriye gibi sınır ülkelerle ihracata ve bölgemizde ihraç ürünlerinin üretilmesine destek verilmelidir. Unutmayalım ki, bu Devletlere batılı ülkeler büyük ihracatlar yapmaktadır. Bu pazarı korumak ve geliştirmek suretiyle hem bölgeye hem de ülkeye döviz kazandırabiliriz. Bu konuda ihracatın önündeki engeller kaldırılmalı ve destekler verilmelidir.

                   

NOT: 04.07.2008 tarihli DÜNYA gazetesinde yayımlanmıştır.

 

Bu Haber 212019 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
GÜLMEK
SUÇLAMAK
5N 1K
GELİR DAĞILIMINDAKİ BOZULMA VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TTK' da NELER değişti
YALNIZLIK
KARARSIZLIK
Eğitim mi Asalet mi?
GİRİŞİMCİNİN ARAŞTIRMASI GEREKEN 20 KONU
ŞİRKETLERDE WEB SİTESİ
Bir Varmış Bir Yokmuş...!
BİLANÇO OKUMA VE YÖNETİCİ
KURAKLIK KADER DEĞİL
''ÖZLEMEK''
YENİ TTK'da CEZALAR
Güneydoğu'daki eğri caddeler değişimin habercisi!
ETKİLİ DİNLEME, ANLAMA ve İLETİŞİM
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde Muhasebeyi Ne Kadar Kullanıyoruz?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.