28 Mart 2024 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Yaşamın İkiz Anahtarı

Hüseyin BOZKURT
Saygı duymak, içten gelen bir duygudur. Saygı göstermek bazen göstermelik yapılır. Bu nedenle, saygı duymak ile saygı göstermek farklıdır. İnsan her saygı duyduğuna içten saygı gösterir

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com

                         

          YAŞAMIN İKİZ ANAHTARI

 

          İnsan ilişkilerinde bizi ön plana çıkaran, saygıdır. Saygı, ön yargısız olmalıdır. İletişim kurduğumuz kişi, hayvan, nesne ve oluşumun haklarını,değerlerini, inançlarını ve özelliklerini göz önünde bulundurmamız gerekir. Saygı göstermek TDK sözlüğünde 'saymak, değer vermek' olarak açıklanmıştır.   Saygı bir kimseye; değeri, üstünlüğü,yaşlılığı, yararlılığı ve kutsallığı gibi nedenlerle; o kişi yada şeye karşı gösterilen dikkat,özen,ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet ve ihtiramdır. Veya başkasını rahatsız etmekten çekinmektir..

             Saygı o kadar çok boyutludur  ki; bazen de insana, hayvana, tabiata, projeye, emeğe,anneye, babaya, yöneticiye, eşe dosta, öğretmene gösterilen bir tutumdur. Saygı duymak, içten gelen bir duygudur. Saygı göstermek bazen göstermelik yapılır. Bu nedenle, saygı duymak ile saygı göstermek farklıdır. İnsan her saygı duyduğuna içten saygı gösterir ama her saygı gösterdiğine saygı duymayabilir.  

 Saygı, bazen kişinin kendi yarattığı değerden değil de konumundan kaynaklanır. Mesela aile büyükleri ve amir konumundaki kişilere duyulan saygı, bu türden saygıya  bir  örnektir. Onlar, saygıyı uyandırmasalar bile biz onlara saygı gösteririz.  Saygıyı bazen çok samimi hisseder ve duyarız. Âşık olmak gibi… Bazen karşı kişinin sahip olduğu değer ve bilgiler bizi ona hayran kılar. Ve ona saygı duyarız. Öğretmenlere duyduğumuz saygı da bu türdendir. Burada saygı, bilginin fiyatıdır aynı zamanda.

 

  Çevremizin bize saygı duyması için bizim insanlara benzer duyguları vermemiz gerekir. İyi olduğumuz konularda kendimizi geliştirip,kendimize güven duyarsak çevremiz de bize saygı duyacaktır. Evet, anahtarın biri şüphesiz ki saygıdır.

  Diğer anahtar ise sevgidir. Bir kişinin her istediğini yaparak sevgi kazanılmaz. Bu kişiyi sıkıntıya sokar sonunda. Sevgi genellikle; bizi dinleyen, anlayan, kişiliğimize saygı gösteren, yargılamayan, çok eleştirmeden farklılıkları hoş görüp olduğu gibi kabul eden, suçlamayan, değer veren, geliştiren insanlara duyulur. Kişilerin kendi kararlarına müdahale etmez ve kendilerini özgür hissetmelerine olanak verirsek, zaman tanır ve şefkat gösterirsek sevilen insan oluruz. Keyif alınan kişi oluruz.
            

 Sevgi ve saygı insanda olması zorunlu duygular değildir. Biri tarafından çaba sarf edilerek ve emek harcanarak kazanılabilir. Hiç kimse, hiçbir kimseyi sevmek yada saymak zorunda değildir. İster anne baba olalım, ister eş olalım, ister amir olalım, ister ise sorunlu biri olalım,  hiç kimse bizi sevmek saymak zorunda değildir.

 

 Kim olursak olalım, gücümüz ve koşullarımız ne olursa olsun çevremize değer vermemiz ve onları geliştirmemiz sayesinde sevgi ve saygı kazanmak zorundayız. Başkalarının sevgi ve saygısını ancak biz bunları yaparsak görürüz. Yani karşıya bir şeyler vermek ve emek harcamak suretiyle sevgi ve saygı kazanırız.

 

 Sevgi bir ilaç gibidir. Ona, hem sahibiz, hem de muhtacız. İmalatçısı biziz ama formülüne uygun üretebilirsek. Ve üretildikten sonra karşımızdakine ve bize ilaç gibi gelir. Yaraları iyileştirir. Kötülük ve dargınlığı unutturur.  

 Sevgi su gibidir, bir yudumu bile çok işe yarar. İçimizdeki sevginin gücünü bilemeyiz çoğu kez. Ve sevi veririz ister istemez. Yağmur gibi yağdırırız. Bazen bu yağmurdan payını alanlar olur. Pay sahibi ya küçük bir KELEBEK, ya küçük bir hayvan yavrusu, ya uçan kuşlar veya bir insandır. Bazen çok yakından, bazen de ta uzaklardan hissedilir SEVGİ.                                                                                                                                                                     

 Sevgi ant içmeyi dinlemez. Yemin bozdurur. Sevgi üzerine kurulan bu dünyada sevgisiz yaşamak ve bundan mahrum kalmak mümkün değil. Tüm hırs, kıskançlık, saldırı, kin, nefretlerimize rağmen sevgiyi öldüremeyiz. Sevgi güçlendirir insanı, zorluklara karşı. Hem kendimizi hem de bekleyenleri sevmeli ve mutlu etmeliyiz. Hemen sevmeliyiz. Ve hemen söylemeliyiz yarın çok geç olmadan. Zira dün geri gelmeyecek, yarın belli değil öyle ise hemen şimdi.   Sevginin gerekliliğini ve önemini asırlar önce Yunus EMRE bakın nasıl dile getirmiş.

'Gelin tanış olalım. İşi kolay kılalım.
              sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz'
diyerek sevmenin, işleri kolaylaştıracağını, bu dünyanın kimseye kalmayacağını belirtmiş ve bu gün yaşayalım demiş.

         Evet ''Gelecek kin, nefret, şiddet, kavga ve savaşın üzerine değil, sevgi, hoşgörü, birbirimizi kabullenme üzerine inşa edilecektir.'' Bu nedenle, yeni nesile verilecek en büyük armağan, onlara hoşgörülü bakışı ve affetmeyi öğretmek olacaktır.

          Eğer çocuklarımız hoşgörü ile büyürse, sabırlı olmayı öğrenirler. Sabır acıdır ama   meyvesi tatlı. Hoşlanmadığına sabredemeyen kişi, hoşlandığını elde edemez ki..

          Yüreklerimizi taş gibi sert değil, kalp kırmamak için toprak gibi yumuşak yetiştirmeliyiz. Zira   toprak da dostluklar kurulur, güller açar.

          O halde saygıya toprak, sevgiye gül diyebiliriz. Evet,hoşgörünün adı ise gül bahçesi olmalı. Ve şair bakın hoşgörü, sevgi ve saygıyı nasıl anlatıyor şiirinde:

          Gelirim dediydin.. Gelmedin..
          Gelseydin kucaklayacaktım seni doyasıya.Taa gönüle uzanasıya..
          Çayımızı kendi ellerimle her zamanki gibi yine ben demleyecektim..
          Çay, yalnızlığa hüzün taşır.. Sohbete ise muhabbet. Muhabbet demleyecektim.                     

          Ve Gül bahçesinde, hoşgörüyle olgunlaşan muhabbet güllerini anlatacaktım sana.

          Unutmayalım ki… Sevgi, SAYGI bahçesinde yeşerir.

Bir zamanlar ülkemizde anahtar dağıtanlar, ikiz anahtar dağıtsalardı şimdi her taraf gül bahçesi olmaz mıydı? Ne dersiniz ? Sevgi ve saygıyla kalın…

 

Bu Haber 210565 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
yazınızı haz alarak ,içim ümüt dolarak okudum.düşüncelerimi aktarmışsınız gibi hissettim.teşekkür ediyorum.asıl okuması gerekenlerden onkişi bile okusa kardır.ama tv de haberleri izledikçe ümitlerim zedeleniyor.saygının,sevginin pıtır,pıtır maddiyatın üzerine dökülüp eridigi bir dünyaya hızla gidiş beni ürkütüyor.yazdıgınız gibi yaşamımızdada sahiplenebilecegimiz saygı ve sevgilerimizin çogalması dilegimle.saygılar.
Yazılarınız her satırında hem beyin hem gönül jimnastiği yaptırıyor Üstadım!.. hemen her satırına katılmamak imkansız.. Hele ".... karşıya bir şeyler vermek ve emek harcamak suretiyle sevgi ve saygı kazanırız." sözünüz beni çok etkiledi..Emek harcayarak ve sabırla iki anahtarı da edinebilmek ne güzel bir dünya kazancıdır!yapabilene bravo..
Duyguların böylesine güzel ifade edildiği bir yazıyı okumak büyük keyif verdi. Sevgi ve saygı üzerine inşa edilmiş bir yaşamı tatmak her kişinin hedefi olmalıdır. Hoşgörü, sevgi ve saygının nihai mutluluğa ulaşmanın birer anahtarı olduğunun idrakinde olan insanlar MUTLU İNSAN lardır. Saygı bahçesinde sevgi yetiştiren insanların çok olduğu bir dünya temenni ediyorum. Yazdıklarını yaşayan Sayın Hüseyin BOZKURT yüreğinize ve elinize sağlık.
Sayın Hüseyin Bey:Bu yazılarırınızdan dolayı belki toplum yapısı degişmeyecek ama belki birşeyler alınacak.Sözleriniz aslında tam bir hayat şifresidir.Başarılarınızın devamını diliyor en içten dileklelerle saygılarımı iletiyorum.Şanlıurfa Hasan Bozkurt
Üstad bu yazıyı okurken inan her sözünde her kelimesinde gözümde sen canlanıyorsun. Benim gibi bu yazıyı okuyan herkes yazıdaki duygu düşünce ve özelliklerin tamamını taşıyan bir insan hayal etse gözünün önüne gelecek ilk, belkide tek insan herhalde siz olurdunuz. Ben sizin ne kadar sevgi dolu, sevgi ve saygıların en yücesini hakeden biri olduğunuzu zaten biliyordum ama kendinizi, kendi duygu ve düşüncelerinizi bu kadar güzel ifade edebilen edebi yönünüzü de öğrenmiş oldum ve şimdi çok iyi anlıyorum Yunusun, pir sultanın, Karacaoğlanın o güzel sözleri, şiirleri nasıl bir çırpıda döktürebildiklerini. Herhalde onlara da bu yetiyi veren yüreklerine sığmayan sevgileri idi senin gibi. Sağol Üstad sayende bu büyük ozanların nasıl birileri olduğunu kime benzediklerini öğrendim. Sağol.
TÜM YORUMLAR
Topam 6 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
AFFETMEK
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.