Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com
Güneydoğulu sanayicinin teşvik beklentisi
Son aylarda basının ve hükümetin gündemine oturan yatırımları ve istihdamı teşvik konusunda sessizlik hüküm sürüyor. 49 ilde uygulanan teşvikin dışında kalan Gaziantep'te sıkıntıya giren ve haksız rekabete karşı direnen sanayici yeni teşvik uygulamalarının yürürlüğe girmesini bekliyor. Kentteki sanayicilerin bir yılı aşkın süredir devam eden talepleri konusunda hükümet bugüne kadar somut bir adım atmadı. Hükümetin bölgemizdeki 11 vilayetle ilgili sürdürdüğü yeni teşvik çalışması konusunda Gaziantep dışındaki bölge iller de bekleyiş içinde.
Düşünülen teşviklerin sektörel ya da yerel şartlar dikkate alınarak yapılması önemli. Zira genel teşvikler bölgeye yatırımcı çekmeyeceği gibi yerel yatırımcıları da tutamayacaktır. Yerel küçük sermayeli yatırımcılar; altyapı ve yetişmiş işgücü açısından sorunlar yaşıyor ve rekabet şartlarını oluşturamıyor. Güçlü ve özel bir teşvik verilmediği takdirde dış yatırımcılar Batı bölgelerindeki teşvikli illere yönelecektir. Bu anlamda en sıkıntılı illerden biri Diyarbakır'dır. Gaziantep'teki sanayi altyapısına sahip olmayan Diyarbakır için teşvik daha özel bir anlam taşıyor. Diyarbakırlı'nın kendi iline yatırım yapması, işsizliğin çözümü açısından faydalı olacaktır. Yörede tarım, sanayi ve sermaye birikiminin uygun olduğu diğer bir il ise Batman'dır. İnsanların doğdukları yerde yerleşmeleri; büyük illere göçün önlenmesi daha etkin bir teşvikle mümkün olacaktır. Aksi halde bölgedeki sosyo-ekonomik sorunların daha da artacağı ve yatırımların durma noktasına geleceği çok açık.
Bölgede önemli bir tarım potansiyeli taşıyan GAP için de tarımsal teşvik beklentisi var. Ayrıca Diyarbakır, Batman Hasankeyf, Midyat, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Halfeti, Nizip, Siirt ve ilçelerinde tarih ve din turizmi açısından da büyük bir potansiyel mevcut. Bir ara çok gündeme gelen teşvik çalışmaları bu günlerde unutulmuş gibi. Hatta yatırımcı bahara gireceğimiz bu günlerde yatırıma karar vermek için yeni teşviklerin akıbetini merakla beklemektedir.
Beklenen diğer bir konu ise; özellikle pamuk ipliğinde döviz kurunun düşüklüğü ile gelişen ithalata karşı damping soruşturmalarının sonucudur. Kapanma tehlikesi ile yüz yüze gelen iplik fabrikalarının durumu da bir başka sorun. Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta, Şanlıurfa'da, Malatya'da, Adıyaman'da, Diyarbakır'da ithalatın yaraladığı Anadolu kaplanları yaşam savaşı veriyorlar. Buralara uzanacak el, çabuk olmalı.
NOT: 01.02.2008 günlü Ulusal DÜNYA gazetesinde yayımlanmıştır. |