28 Mart 2024 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Doğru Karar, Güçlü Duruş

Hüseyin BOZKURT
Karar almadan önce alacağımız kararın sonuçlarını kağıt üzerinde ya da beynimizde bir kez düşünmemiz gerekir. Olumsuz yönleri varsa onları düzeltmemiz ve karar almamızı gerektiren konunun alternatiflerinin olup olmadığını...

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

                                 DOĞRU KARAR, GÜÇLÜ DURUŞ: Başarı

 

 

             İnsan olarak, kişisel yaşamımızda, işimizde, eğitimimizde ve aile hayatımızda sürekli kararlar alır ve bunları uygulayarak sonuca ulaşmaya çalışırız. Tabi ki bu kararların isabeti oranında başarıya ulaşırız.

             Öyle ise insan hayatında karar almanın ve onu uygulamanın önemli bir yeri vardır. Başarı için aldığımız kararı uygularken bu kararın sonuca ve amacına ulaşması için etkin bir şekilde uygulanması da çok önemlidir.

             O halde, öncelikle yapacağımız işler konusunda sağlıklı, uygulanabilir ve doğru bir karar almamız ve bunu etkin (güçlü) bir şekilde uygulamamız gerekir. Doğru kararı nasıl alırız? Niçin aldığımız karar doğru olmalı ? Doğru kararı almak için neler yapmalı? Gibi soruları kendimize sormamız lazım.

             Karar almadan önce alacağımız kararın sonuçlarını kağıt üzerinde ya da beynimizde bir kez düşünmemiz gerekir. Olumsuz yönleri varsa onları düzeltmemiz ve karar almamızı gerektiren konunun alternatiflerinin olup olmadığını, varsa bunların sonucunu da değerlendirmemiz gerekmektedir. Örneğin, falan şehre şu yoldan da gidilir, bu yoldan da gidilir. Kısa olan yolun biraz bozuk olduğunu, uzak olan yolunda düzgün olduğunu düşünelim. Hangi yolu tercih edeceğimizi bize o an gerekli olan şeye göre karar vermeliyiz. Örneğin yakıtımız az ise kısa yolu tercih etmeliyiz. Aracımızı hırpalamak istemiyorsak uzun ve temiz yolu seçmeliyiz. Sonuçta alternatifleri, bizi mutlu edecek şartlara göre değerlendirip karar almalıyız.

             Kararı verirken uygulanabilirliğini araştırıp öyle vermeliyiz. Alternatifleri ile kıyaslamalıyız. Alternatif yoksa kararımızın doğru ya da yanlışlığını ve işin sonucunu değerlendiremeyiz. Karar vermek önemli bir iştir. Öncelikle karar verilecek konuda bir planlama yapılmalı, olaylar hayal edilmeli, iş konusunda araştırma yapılmalı ve sonra karar verilmelidir.

             Örneğin İstanbul’a gideceksiniz. Ne ile gideceğinizi düşündünüz diyelim. Otobüs, tren,uçak vs. den hangisini tercih etmeli? Karar verirken öncelikle sizin orada olma tarih ve saatinizi düşünmeniz, sonra şehir içi ulaşım ve gideceğiniz yere yakınlığı, rahatlığı, ücreti vs. değerlendirip size en faydalı aracı seçmeye karar vermelisiniz. 

             Kararlarımızı yanlış aldığımızda ya da eksik ve yanlış uyguladığımızda hep zarar görürüz ya da sonuca ulaşamayız.

 

            Netice itibariyle, sonuç odaklı düşünüp kararı öyle verir ve güçlü bir şekilde uygularsak, sonuçlar genellikle istediğimiz gibi olur. Dolaysıyla başarımızda o derece güçlü olur.  Başarılarımız bize mutluluk verir. Başarı sadece iş ile ilgili olmayabilir. Sevgi de aşkta da başarı, doğru kararlar ve güçlü uygulamalar ile yakalanabilir.  Bu başarılar bizi duygusal mutluluklara ulaştırır. Bu konularda yanlış kararlar alır ve bunu uygulama koyarsak bu bizi mutsuz edebilir.

 

            Bu arada doğru kararı, güçlü şekilde uygularsak başarımız artar. Yanlış karar alır, güçlü şekilde uygularsak başarısızlıklarımız artabilir. Yanlış kararı güçsüz bir şekilde uygularsak başarısızlığımız ya da yanlışlığımız az olur. Doğru karar alıp,güçsüz uygularsak da başarımız az olur.  O halde, doğru karar güçlü uygulama en ideali  demektir.         

 

          Peki kararlarımızı neden doğru almayız ?  Neden güçlü bir şekilde uygulamayız ?

Özellikle kararları alırken ya sonuçlarını düşünmeden karar verdiğimizden ya da duygularımızın etkisinde karar verdiğimizden, kararlarımız yanlış olabilmektedir.

 

         Özellikle duygular, mantığımızı bazen devre dışı bırakır. Duygusal hareket etmememiz lazım. Mantığımızla düşünüp ölçmeli ve tartmalıyız. Duygularımızı kararı verdikten sonra o işe katmalıyız. Mesela falanca yemeği yapmaya karar verirken, duygularımızı bir tarafa bırakmamız lazım. Örneğin evde şu yemeğin malzemesi var ise o yemeği yapmak daha mantıklıdır. Ama benim şu an canım şu yemeği çekti deyip gidip malzemesini özel almak, gelip onu hazırlamak astarı yüzünden pahalı olacaktır. Hem masraflı olacak, hem de yorulacağız. Halbuki evdeki malzemeye göre yemek yapmaya karar versek ve o yemeği pişirirken severek yapsak daha güzel sonuçlar alırız.

         Mesela bir yatırım kararı alıyoruz. İyice fizibilite yapmazsak, komşu şöyle yapmış bende yapayım der isek veya falanın hatırı için bende bu işe katılayım  şeklinde girersek işe; sonuçta yanlış yatırım sonucu başarısız olur ve servetimizi kaybederiz. Bazen yanlış kararı güçlü uyguladığımızda kısmen bize fayda sağlayabilir ama bu ancak yanlış kararı telafi edici doğru kararlar sayesinde olur bu. Alınan yanlış karar değişmeden güçlü uygulanırsa daha kötü sonuç doğurur.

         Örnekleri çoğaltmak mümkün. Dişimiz ağrır, doktora gitmeye karar veririz. Ama ha bu gün, ha yarın deyip erteleriz. Bir müddet sonra doktora gittiğimizde dişin çekilmesi haberi ile karşılaşırız. Halbuki, zamanında gitsek bir ilaçla tedavi olacaktık.

 

          Bazen imkânsızı severiz. Olmayacak şeye karar verir ve onu uygulamaya çalışırız. Bunu yaparken bir çok şeyi kırar dökeriz. Başkasına zarar veririz.  Sonuçta o işte olmaz, pişman olur, bırakırız. Belki zaman kaybımız olur. Para kaybımız olur. Duygularımız aşınır ve yorulur. Kendimize güvenimizi kaybederiz. Netice de mutsuz oluruz. O halde kararlarımızı doğru almalı ve doğru kararları da güçlü şekilde uygulamalıyız.

         Etrafımıza baktığımızda iyi ve doğru karar alan kişilerin başarılı olduklarını görürüz. Öyle ise ne iş yaparsak yapalım bir şeyleri yapmaya, etmeye karar veriyorsak sonradan üzülmemek için iyi düşünüp, sonucunu değerlendirip karar vermeliyiz. Bu kararı da güçlü bir şekilde uygulamalıyız.

 

 

 

 

Bu Haber 210505 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
AFFETMEK
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.