Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com
Gaziantep’te 10 “Mediatör” olduğunu biliyor muydunuz?
Mediasyon, kısaca çatışmaların ve sorunların mahkeme dışında çözülmesidir. Bu çözümü, bu konuda eğitim almış kişilerin yapması gerekir. Mediasyon, tarafların karşılıklı olarak sorunu çözmeyi istemeleri ile devreye sokulan bir çözüm yöntemidir. Sorun her zaman bir mahkeme sürecini, hukuki çözümü gerektirmeyebilir. Ufak bir kırgınlıkta bu süreçle çözülebilir.
Mediasyonun benzer uygulamaları hukuk sistemimizde uyuşmazlık, arabuluculuk, hakem ve tahkim kavramları ile girmiş bulunmaktadır. Mediasyon hayatın her alanında çatışmalara çözüm üretmede kullanılır. Sivil, seri, kısa yoldan ve tarafların karşılıklı kabul ettikleri çözümler üreten bir sistem olup, bu yönü ile güzel bir sistemdir. Toplumsal barışa ve uzlaşıya olanak sağlar. Bireylerin uzun süren mahkeme süreçlerinde yıpranmalarını önleme gibi bir diğer faydası da vardır. Ancak, mediasyon süreci ile çözülemeyen problemler yine hukuk tarafından çözülür. Bu anlamda hukuki çözümlerden üstün değildir. Tarafların çözüme yanaşmaması ya da çözümü kesin istememeleri durumunda çözüm üretilemez. Tarafların şiddete ve başka yollara sapması da bu tür çözümü ortadan kaldırır.
Mediasyon ile çözümde; karşılıklı uzlaşma söz konusudur. Taraflar, bu uzlaşı sonucu birbirlerine yakınlaşırlar. İlişkilerini devam ettirirler genellikle. Diğer çözümlerde; çoğunlukla bir taraf kazanır, diğer taraf kaybeder ve iki taraf arasındaki mesafe açılır. Yakınlaşma olmaz. Mediasyon da ise karşılıklı uzlaşı söz konusu olduğundan toplumsal barışa katkı sağlar. İnsanlar çözüm sonrası birbirlerinden kopmaz, ilişkilerini devam ettirirler.
Mediasyonun bir faydası da mediasyonu isteyip katılanların kişisel gelişimlerine katkı sağlamasıdır. Zira toplantı kültürü, sorunları dile getirme, sorunları yumuşatmanın, pozitif ve çözümsel yaklaşmanın gücü,duyguların yönetimi, zaman kaybının önemi, sorunu beyinde taşımanın ağırlığı, çözümlerin verdiği mutluluğu kişi bire bir yaşadığından, tarafların kişiliği olumlu yönde gelişir. Adeta bir eğitimdir diyebiliriz. Bu çözüm sürecinde kişi önemsendiğini hisseder.
Kısaca MEDİASYON;iki kişnin bir mediatör kontrolünde bir masaya oturup, sorunlarını bir düzen,tertip ve saygı kuralları içinde konuşup çözümü kendilerinin bulacağı ve mediatörün soruları ile çözümleri bulmalarına tarafsız ve gizlilik esasına dayalı yardımcı olacağı bir süreçtir.
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda mediasyon modern, pratik, hızlı, sağlıklı, kazan kazan mantığına dayanan ve karşılıklı kabullenilen çözümler üreten bir sistem olduğundan faydalı bir çözüm yöntem ve sistemidir.
Mediasyon Amerika, Kanada, Avrupa ülkelerinde çok uygulanan bir sistemdir. Gelişmiş toplumlarda uygulaması yaygındır. ABD’ de sorunların yaklaşık % 95;’<>nin mediasyon sürecinden geçmektedir.
Önümüzdeki yıllarda ülkemizde de mediasyon yoluyla çözüm üreten mediatörlere rastlayacağız. Hollanda, Avusturya gibi ülkelerde çok uygulanan bir yöntemdir. Nüfusu küçük olan Hollanda da 1200 civarında mediatör çalıştığı tahmin edilmekte olup, bu sistemin ne kadar kabul gördüğü, bu sayıdan anlaşılmaktadır
Bu gün için mediasyon eğitimi almış 18 mediatörümüz vardır. Bunlardan 8’i İstanbul,10’u Gaziantep’tedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin merkezi olan G.Antep’te bu mediatörlerin varlığı bir şanstır. Zira bölgemizin nüfus yoğunluğu, ticari hareketliliği, kültürel yapısı gereği MEDİASYON sürecinin uygulanması toplumsal bilinçlenmeyi hızlandıracağı, toplumsal barışa katkı sağlayacağı tartışmasız bir gerçektir.
Mediasyon konusunda Türkiye’de de bazı girişimler başlamış bulunmaktadır. Mediatörlük mesleğinin ülkemize birkaç yıl içinde gelip yerleşeceği kaçınılmazdır.
Mediasyonun bir amacı da toplumun kendi kendine sorunlarına çözüm arayıp bulmaları,sivil çözüm noktaları oluşturulması yoluyla toplumsal bilinçlenme ve uzlaşıya olanak sağlamasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgemizde başta ticari ve sanayi kuruluşlarda olmak üzere, aile yaşamında, okullarımızda, Kamu kuruluşlarında ve bir çok alanda başarı ile uygulanacağına ve bölgemize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Not: 8 Aralık 2006 tarihli Dünya Gazetesi'nde yayınlanmıştır. |