27 Nisan 2024 Cumartesi
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Ar-Ge Teşviği Fırsatı

Hüseyin BOZKURT
Batı'dan hazır teknolojilerle ara malı üretme dönemi bitti. İşçilik ve enerji maliyetleri yükseldi.Artık rekabet için marka, model, tasarım, ürün geliştirme, yenilik, teknoloji geliştirme dönemine girildi,bunu yapmayan bir süre sonra rekabet edemeyecek

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com


       Gaziantep için AR-GE Teşviği Fırsatı

           Güneydoğu Anadolu'ya ve teşvik mağduru Gaziantep'e nasıl bir teşvik verileceği aylardır kesinlik kazanmadı, ancak özellikle Gaziantep'i ilgilendiren AR-GE teşviklerinin kapsamı genişletildi. AR-GE harcamaları konusunda uygulanmakta olan vergisel teşviklerle ilgili 5746 yasa ile değişiklik yapıldı ve yasa 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

            Bu değişiklikle; uygulanan vergi istisnası, yüzde 40'tan yüzde 100'e çıkarıldı. Yani, AR-GE harcamalarının tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahından düşülecek. Firmalarda çalışacak AR-GE ve destek personelinin ücretlerine, doktora yapanlar için yüzde 100, diğerlerinde yüzde 80 oranında gelir vergisi stopajı istisnası uygulanacak. AR-GE ve destek personelinin ücretleri üzerinden hesaplanacak SSK işveren payının yüzde 50'si de 5 yıl süre ile devlet bütçesinden karşılanacak.

           Yasa kapsamındaki AR-GE faaliyetleri ile ilgili düzenlenecek kağıtların tamamından damga vergisi alınmayacak. Yasayla gençleri desteklemek üzere; üniversite son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerine destek veren kamu kurumlarınca uygun bulunan iş planı çerçevesinde nitelikli istihdam yaratma potansiyeli bulunan projelerine 100 bin YTL'ye kadar tekno girişim sermayesi desteği verilecek.

           Yine rekabet öncesi işbirliği projelerinde işbirliğini oluşturan kuruluşların katkıları (harcanmak kaydıyla) AR-GE harcaması kabul edilecek ve hesabına aktarılan kuruluşun kazancının tespitinde gelir olarak kabul edilmeyecek.

           TÜBİTAK gibi kurumların verdiği karşılıksız destekler 5 yıl içinde işletmeden çekilmemek kaydıyla (sermayeye ilave hariç) özel bir fon hesabında bekletildiği takdirde gelir olarak vergilendirilmeyecek.

           AR-GE teşviki imalat sanayii gelişmiş ve rekabette ben de varım diyen Gaziantep için önemli. Batı'dan hazır alınan teknolojilerle ara malı üretme dönemi bitti, işçilik ve enerji maliyetleri yükseldi. Artık rekabet için marka, model, tasarım, ürün geliştirme, yenilik, teknoloji geliştirme dönemine girdik. Bunu yapmayan firmalar, bir süre sonra rekabet edemeyecek.

          Özellikle belli büyüklüğe erişmiş imalatçıların AR-GE ünitelerini ciddi bir şekilde faaliyete geçirmeleri, bütçe ayırmaları ve bu teşvikleri iyi kullanmaları onları dünya rekabetine dayanıklı hale getirecektir.

          Bu yasa, yetenekli gençleri destekleyici ve geliştirici bir özelliğe sahip. Teşviklerden, büyük küçük firma ayrımı olmadan AR-GE faaliyeti yapan herkes faydalanacak. Yasada hem kuruluşlar, hem de projeler teşvik ediliyor. Uygulama, 2023 sonuna kadar, 15 yıl sürecek. Uygulama ile ilgili TÜBİTAK, Maliye ve Sanayi bakanlıkları bir yönetmelik çıkaracaklar ama henüz çıkmadı.

          AR-GE teşvikleri harcamalara verildiğinden mükellefler iki defa fayda sağlayacaklar. Birincisi harcamayı yaptıklarında harcamanın mahiyetine göre amortisman ya da genel gider olarak dikkate alacaklar, ikincisi ise harcama tutarını beyanname üzerinde yüzde 100'nü tekrar vergi matrahından düşeceklerdir. Yani  bir taşla iki kuş vuracaklar. Hatta AR-GE yatırımından fayda sağlanması halinde, bir taşla 3-4 kuş vurmuş olacaklar.

NOT: 23.05.2008 günlü Ulusal DÜNYA gazetesinde yayımlanmıştır.


Bu Haber 210510 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
AFFETMEK
DOSTLUK
KEŞKE
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.