20 Nisan 2024 Cumartesi
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Geçmiş Yıl Kârlarınızı Dağıttınız Mı?

Hüseyin BOZKURT
Bilindiği üzere şirketlerin 01.01.2006 tarihinde geçerli olmak üzere kurumlar vergisi oranı yüzde 20' ye düşürülmüştür.

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

 

                       GEÇMİŞ YIL KÂRLARINIZI DAĞITTINIZ MI?

 

 

       Şirketler veya işletmeler belli bir kâr elde etmek için kurulur ve çalışırlar. Elde edilen kârlar çoğu zaman işletmenin sermaye ihtiyacı için dağıtılmayıp şirkette “geçmiş yıl kârları” hesabında bırakılır.  Dolayısıyla geçmiş yıl kârları hesabında eski yılların kârları birikir kalır. Bu kârların zaman içerisinde ya sermayeye ilave edilmesi ya da şirket ortaklarına dağıtılması suretiyle bu hesap kapatılır.

 

       Bilindiği üzere şirketlerin 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere kurumlar vergisi oranı %20; ye düşürülmüştür. Buna paralel olarak GVK(Gelir Vergisi Kanunu) ‘nın 94. Maddesi 6/b-i bendinde 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 3. maddesi ile 23.07.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yapılacak kâr dağıtımında uygulanacak stopaj oranı yüzde 10 dan %15; e çıkarılmıştır. Yani 23.07.2006 tarihinden sonraki kâr dağıtımlarında stopaj %15; uygulanacaktır.

 

       Geçmiş yıllarda %30;, 33 veya daha yüksek oranda vergilendirildikten sonra bekletilen geçmiş yıl kârları üzerinden  %15; gibi bir oranda stopaj ödenmesi gerektirir ki bu da geçmiş yıl kârlarının daha yüksek oranda vergilendirilmesine sebep olacaktır. O nedenle 23.07.2006 tarihine kadar kâr dağıtmamış olan firmaların kâr dağıtırken vergi yüklerini gözden geçirmelerinde fayda vardır.

 

    GVK’nın aynı maddesi/ bendinin parantez içi hükmüne göre geçmiş yıl kârlarının sermayeye ilavesi kâr dağıtımı sayılmadığından, herhangi bir stopaj ödemesi söz konusu değildir. Bu durumda işletmelerin geçmiş yıl kârlarını dağıtmayıp sermayeye ilave etmeleri faydalarına olacaktır.

 

        Öte yandan, şirket ortaklarının kâr dağıtımı ile ilgili karar alırken geçimleri ile ilgili başka bir yasal gelirlerinin olup olmadığına dikkat etmeleri gerekir. Zira o şirket ortaklığından başka geliri bulunmayan şirket ortaklarının; ya kârdan pay alması ya da şirketlerde ücretli veya huzur hakkı ile çalışmaları gerekir. İleride bu konuda sıkıntıya düşmemeleri için şirket yönetici ve ortaklarının gerçek gelirlerini kayıt altına almalarında fayda vardır. Zira bu konuda GVK’ da harcamaların kayıt altına alınması ile ilgili yasa değişikliği çalışmaları devam etmektedir.

  

                     SİZ DAHA BİLÂNÇONUZU OKUTMADINIZ MI?

 

         Bir yılı daha geride bırakıyoruz. İşletmelerinizden bankalar ve diğer kuruluşlar bilânçolarınızı isteyecektir. Özellikle yabancı bankalar Basel II kararlarını uygulamaya sokacaklarından bilânçolarınız, bilânço kalemleriniz ve teminatlarınız ile ilgili değerlendirmeye tabi tutulacaksınız. Belki de banka kapısında geri çevrileceksiniz.

 

             Peki, bunun için ne yapmalı? Tabiî ki ehil birine bilânçonuzu okutturmanız ve bilançonuzun sağ tarafında yer alan kaynaklarınızı ve bilanço kalemleriniz gözden geçirmeniz gerekir.  Bilançolarınız 31.12.2006 tarihli çıkacağı için 10 gün kadar süre kalmıştır. Bu sürede hem bilançonuzu gözden geçirip eski yıl kârlarınız, fonlarınız, ortak cari hesaplarınız vs. kalemlerinizi sermayeye ekleyebilirsiniz, hem de daha düzgün, açık ve anlaşılması kolay bir bilanço ortaya koyabilirsiniz.

              Bilançolarınızın hazır sağ tarafını kontrol etmişken sol tarafını da kontrol edip, stoklarınızı kayıtlarla kontrol etmenizde fayda var. Satılıp ta kayıtlarda unutulan değerler kalabileceği gibi, satın alınıp ta kaydı unutulan değerler olabilir. Bunlar genellikle muhasebeye haber verilmeden yapılan işlemlerden kaynaklanır. Borç ve alacak bakiyelerinin teyidi de unutulmamalı.  Bir hatırlatma bunlar tabi ki.

 

             Ayrıca bilançonuzu okuturken bankaların istediği bazı oranları (rasyolar) gerekli analizler yapılarak şirketinizin yılbaşından önce öz sermayesini güçlü kılmanızda fayda vardır.
             Hepinize güçlü, kuvvetli ve bol kârlı bilançolar dilerim…

 

Bu Haber 210518 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
CARİ HESAP
AFFETMEK
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.