24 Nisan 2024 Çarşamba
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

FİNANSI YÖNETMEK

Hüseyin BOZKURT
Zira, bir sorun her gün büyüyerek üzerinize geliyor ise sizden bir şeyler alıp götürüyor, enerjinizi tüketiyordur. Başka bölümlere ve işlere zamanınız ve enerjiniz kalmamaktadır

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

  FİNANSI YÖNETMEK

 

 

          İş hayatında ne iş yaparsak yapalım içinde; yönetim ve finansmanın olmadığı bir iş yoktur. Her geçen gün iki kavram da önem kazanmaktadır. İşletmelerin finans ihtiyaç ve sorunları üst yöneticilerin çok zamanlarını almaktadır. Özellikle Anadolu’da KOBİ nitelikli aile şirketlerinde bu durumu görmek mümkün.

          Yönetici sabah işe gelir, önünde bir ödemeler listesi ancak, tahsilât listesi bu ödemeleri karşılamamaktadır. Rakam olarak karşılasa bile, bazı alacaklar alınamayınca borçlar da ödenememektedir. Mesainin daha ilk saatlerinde finansman açığı ve sorunu; güne damgasını vurur ve yöneticinin motivasyonunu alır gider. Düşünün her gün dönen çekler, gelmeyen havaleler, alacaklıların susmayan telefonları, bankaların limit ve teminat işlemleri, müşterilerin gününde ödenmeyen borçlarının vadesini uzatma istekleri… Avukat, icra, noter ihtarı… Her gün yeniden değerlendirilen müşteriler… Daha neler neler…

         Günün ilk ışıkları ile bu renkli ve stresli işleri yaşamayan yönetici yok gibi. Tüm bunlardan sonra yönetici olarak; finansman dışındaki birimlerin işlerine de zaman ayıracak ve kafa yoracaksınız. Üst yöneticisiniz..! Şu işi nasıl yapacağım diye soracağınız kimse yok. Her işlem ve çözülemeyen iş masanıza geliyor. Çok güçlü olmalısınız. Sadece finansman değil; üretim, pazarlama, sevkiyat, muhasebe, AR-GE, yatırım, insan kaynakları, müşteri ilişkileri, çalışanların motive edilmesi, birimler arası ilişkiler ve koordinasyon hepsinin sizin kararınıza, gülümsemenize ve mesainize ihtiyacı var. Tabi bir aileniz var. Arkadaşlarınız var. Herkesten çok güçlü ve akıllı olmak zorundasınız.

         Tüm bunların üstesinden gelmek için; sizi stres eden, gün içinde yoran ve kısır bir döngüye dönüşen ve her gün aynı şeylerin yaşandığı finans işlemlerinin bir düzene kavuşması sizi rahatlatacaktır. Zira, bir sorun her gün büyüyerek üzerinize geliyor ise sizden bir şeyler alıp götürüyor, enerjinizi tüketiyordur. Başka bölümlere ve işlere zamanınız ve enerjiniz kalmamaktadır.

           Tabi ki işler bu kadarla da bitmiyor. Ekonomik ve finansal göstergelerin çok değiştiği bir ekonomide; bilginin güncelliği ve finansal verilerin elde edilmesi ve yorumlanması önem taşımaktadır. İşletme sahiplerinin ve yöneticilerinin alacakları kararlarda ve firma kaynaklarını doğru yönlendirmede kullandıkları unsurlar finansal verilerdir. Bunları işletme içi ve dışı verilerden elde etmek mümkün.

          Bunlardan dış veriler; dünya da ve ülkemizde finans hareketleri, döviz ve borsaların durumu, yabancı sermaye hareketleri, iç ve dış kredi maliyetleri vb. enformasyonlardır. Bunları devamlı takip etmek gerekir.

           İç veriler ise işletmenin kendi işinin çapı, satış stratejileri, öz kaynakların durumu, yatırım fizibiliteleri, gelecekle ilgili yatırım ve işletme kararları vb iç verileri oluşturur.

          Yönetici öncelikle ne yapacağını bilmelidir ki; bunu hangi para (kaynak) ile yapacağını da düşünebilsin. O halde önce neler yapacağını iyi planlamalıdır. Sonra bunun için gerekli finansı hesaplamalı ve bunun kaynağını düşünmelidir.

           Yönetici bu bilgileri elde etmek için işletmeye ait mizan, bilanço,gelir tablosu, nakit akış tablosunu iyi okuyabilmeli. Bunlardaki bilgileri iyi analiz edebilmeli. İyi bütçe hazırlayabilmeli. İyi bir finansal planlama yapabilmeli. Kredi maliyeti, maliyet analizi ve sermaye maliyeti gibi bilgileri de bilmeli. Tüm bunlar, işletme yönetiminde öncelikle finansı iyi yönetmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bunun için yönetici finansal konulara ve finansal planlamaya önem vermelidir.

                        Yönetici iyi bir finansman yöneticisi olmak yanında iyi bir finansman kaynağı yaratıcısı da olmalıdır. Tıpkı Macar şairi Petöfi gibi akıllı olmak zorundadır.

 

                           MACAR ŞAİRİN FİNANSMAN KAYNAĞI

 

                           Parası olmayan Macar Şairi Petöfi’nin, bir gün sandal ile nehri karşıya geçmesi gerekmektedir. Düşünür ve sandalcıya;

                          “Arkadaş sana belki para veremem ama mükemmel bir nasihat verebilirim” der.

Sandalcı önemli bir şey söyleyecek zannederek şairi sandala alır ve parasız karşıya geçirir. Sandaldan inerken Şair Petöfi merakla bekleyen sandalcının omzuna vurarak:

                            “ Bana yaptığını başkalarına yapma, yoksa aç kalırsın dostum” demiş ve uzaklaşmış.

                          Kısacası yönetici için finansman çok önemlidir. Finansmanı bilen ve çözen bir yönetici işletmeyi yönetmekte çok başarılı olacağı gibi, kendi özel yaşamı ve çalışma ortamında da daha rahat  olacaktır. 

Bu Haber 210527 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
CARİ HESAP
AFFETMEK
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.