26 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

KİVŞET sakızı artık şişmiyor !

Hüseyin BOZKURT
Öyle bir sakız ki; çok şişebilen, şişirene göre şekil alan ve yetkili ağızlarca tercih edilen, kaplan yaralarını iyileştiren, çiğnedikçe sünen ve komşu illerimizde pek sevilmeyen bir sakız türü. Bu sakızın adı 'Kivşet Sakızı'.

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

                                     'Kivşet' sakızı artık şişmiyor ...!
 

Bugün sizlere, Gaziantep'e mahsus bir üründen bahsedeceğim. Bu, bir tür sakız. Öyle bir sakız ki; çok şişebilen, şişirene göre şekil alan ve yetkili ağızlarca tercih edilen, kaplan yaralarını iyileştiren, çiğnedikçe sünen ve  komşu illerimizde pek sevilmeyen bir sakız türü. Bu sakızın adı 'Kivşet Sakızı'. Bu sakızı ilk defa duymuş gibisiniz. Hayret, nasıl hatırlamadınız? Yakın tarihe kadar herkes çiğniyordu bu sakızı. 14 Temmuz 2009 günü alınan bir karara karşı duramadı ve üretimi durdu. Şimdilerde, çiğneyen de kalmadı, şişiren de. Üç yıl çiğnendi şişirildi ama maalesef kaplan yaralarına iyi gelmediği anlaşıldı. Kimseyi iyileştirmedi. Yetkililer de çiğnemez oldu.                             

Gaziantep, birçok ürünün üretim merkezidir. Anadolu kaplanları sayesinde 5 organize sanayi bölgesine sahiptir. Varını yoğunu yatırım yaparak bu seviyelere gelmiş bir ildir. Ama 3 yıl önce çevre illere verilen teşvikler nedeniyle yatırımlar civar illere kaymış ve Gaziantepli yatırımcılar, yakın illerde üretilen ürünlerle rekabet edemez hale gelmişti. Bunun üzerine Gaziantep'te üç yıldır konuşulan bir konu ortaya çıkmıştı. Bu, Gaziantep'in teşvik sorunu idi. Herkes yazdı çizdi, yetkililer her gün demeç verdi. İlgili ilgisiz herkes konuşmaya başladı. İşte, teşvik sakız oldu dillerde. Geldi, gelecek derken üç yıl geçti.

 

Kivşet (teşvikin tersi) sakızı da buradan çıktı. Teşvik, ağızlarda konuşa konuşa oldu kivşet sakızı. Neyse ki, en sonunda 2009 yılı Temmuz ayında 81 ilde olduğu gibi Gaziantep de, teşvik kapsamına alındı ve kivşetin ne olduğu en sonunda anlaşıldı. Anlaşıldı anlaşılmasına da, bu sakızla yaralarının sarılacağını bekleyen Gaziantepli sanayicilerin dertlerine derman olmadığı görüldü. Her ilin teşvik edildiği bir sistemde, Gaziantep'e teşvik verildiği söylenemez. Sonunda beklenen ve söylenenler olmadı. Neden olmadı? Çünkü, 3 yıldır civar illerdeki teşviklerden sıkıntı yaşayan Gaziantep, mevcut yatırımların teşvik tedbirlerinden faydalanacağını bekliyordu ama bu gerçekleşmedi.

Eski yatırımcıların hüküm süren küresel kriz döneminde 2010 yılının sonuna kadar yeni bir yatırım yapmaları finansal olarak  mümkün değil. Eski haksız rekabet halen sürüyor. Peki, bu teşvikten kimler faydalanacak. Bu teşviklerden 2010 sonuna kadar yeni bir yatırım yapanlar faydalanacak, bu kişiler şu an krizden etkilenmeyen 3-5 eski yatırımcı ile ilk defa sanayici olacak kişiler olacaktır. Temmuz 2009'da Gaziantep'te üç firma teşvik belgesi aldı. Bunlardan ikisi kalite düzeltme, diğeri enerji ile ilgili. Yani yeni istihdam gerektiren bir adet teşvik belgesi alınmıştır. Teşvik teşvik diye üç yıl feryat eden bir ilde, bir tek yeni yatırım teşvik talebi var. Bu rakam düşündürücü olup, durumun ciddiyeti ortadadır.

Eski yatırımcıların büyük kısmı, maliyet yüksekliği nedeniyle rekabet edememe ve finans krizi nedeniyle işi döndürememe ile karşı karşıya. Yeni yatırımcılara karşı da rekabet edemeyecekler. Kısacası, Anadolu kaplanları olarak, yirmi yılı aşkın süredir ülkenin ekonomisinin lokomotifi olmuş, milli serveti  ve tüm varlığını toprağa gömmüş ve bu gün kıpırdayamaz vaziyette adeta kendi haline terk edilmiş eski yatırımcıların gerçek beklentisi istihdam ve yatırımın teşviki tedbirinden faydalanmak da dahil, maliyet düşürücü destekler, ihracat destekleri, finans desteği gibi teşviklere ihtiyaç duymakta. Yetkililerin bu ihtiyacı iyi okuması gerekir. Sonuçta eski de olsa bu yatırımlar bu ülkenin milli servetidir. Zira, büyük çaplı teşvik tedbirleri alınmasına rağmen, ne tuhaf ki hiçbir sanayici mutlu değil.

 

NOT: 14.09.2009 günlü Ulusal DÜNYA gazetesinde yayımlanmıştır.

Bu Haber 210509 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
Ustad bu sistem baştan beri yanlış... İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, 5084 Sayılı Yasa kapsamında belirlenen teşvik sisteminin geri kalmış illerin kalkındırılması için gerekli yatırımlarda ve istihdamda beklenen artışı sağlayamadığını ve İSO olarak, yasanın bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yetmeyeceği, hatta, tam aksine, aynı bölgede birbirine komşu iller arasında bile farklılıkların ortaya çıkmasına neden olacağı belirtti. Bu yasa kapsamında da, yatırımların yine, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ziyade belirgin bir yoğunlukta Batı'ya yapıldığı görülmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller arasında da belirgin farklılıklar ortaya çıkmıştır.Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni teşvik sistemine de yanlış olan şudur ki sanayi için son derece önemli olan teşvik sistemi maalesef kapalı kapılar arkasında konunun paydaşları ile paylaşılmadan hazırlanmaktadır.Yeni sistem de organize sanayi bölgelerine özel teşvikler verilmeli. Bölgeler arası dengesizlikleri gidermek için gelişmiş yörelerden kalkınmada öncelikli yörelere taşınacak olan yatırımlar için özel vergisel muafiyetler tanınmalı. Finansman ihtiyacını karşılayacak şekilde unsurlar oluşturulmalı. Yerli üretimin teşviki amacıyla iç piyasadan temin edilecek makine ve teçhizat için KDV desteği, KDV oranından daha fazla olmalı ki yatırımcıda teşviğe sevinsin...
TÜM YORUMLAR
Topam 1 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
AFFETMEK
CARİ HESAP
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.