En, boy, hacim, süre gibi nicelikleri kendi cinslerinden seçilmiş bir birimle karşılaştırıp kaç birim geldiklerini belirtmek” olarak ifade edilen ölçmek, mecaz olarak ise “aşırı olmamasına dikkat etmek, kontrol etmek” gibi anlamlar içerir.
Bir çok şeyi ölçeriz hayatta. Arsayı,tarlayı, kumaşı, tahılı,ipi ölçerek alırız. İçtiğimiz şurubu, gittiğimiz yolu, sıcaklığı, başarıyı, saygıyı, sevgiyi, performansı, dayanıklılığı, vucüt ateşini, tansiyonu, şekeri, kalp atışlarını, koştuğumuz süreyi, geçen zamanı, boyumuzu ve daha bir çok şeyi ölçeriz. Bir olayın veya kişinin nabzını ölçeriz. Sınavlarla bilgiyi ölçeriz. Velhasıl ölçmediğimiz tartmadığımız bir şey yok gibi.
Ölçmek hayatımızda neden önemlidir? Ölçmeye gereken önemi veriyor muyuz? Ölçtükten sonra değerlendirmeyi doğru yapıyor muyuz? Öte yandan ölçme yapmak için bir ölçeğinizin olması gerekir. Ve bu ölçek anlam ifade etmelidir. Cisimleri ölçerken genelde adet,kğ, uzunluk, kalınlık,hacim ve benzeri geliştirdiğimiz ölçeklerle ölçeriz. Bazı şeyleri ölçerken kendi içinde bir ölçek oluşturmak zorundayız. Bunun en açık örneğini performans ölçmede bulabiliriz. Çalıştırdığımız elemanı neye göre ölçeceğiz. Kriterleri önceden belirlememiz lazım. Kıyaslayacağımız ya da ölçek olarak alacağımız durum ve kişiler eş görev ve şartlarda olmalıdır. Bu anlamda birim veya kriter belirlemek çok önem arzeder.
Açık, ölçülebilir hedefler başarının göstergeleridir. Yüksek performanslı kuruluşlarda ölçüm bir yaşam biçimidir. Ve lider bu ölçümleri yüksek performanslı sonuçlara bağlamalıdır. Şeyleri ölçmek yetmez; doğru şeyleri ölçmelisiniz.”
Ölçmek aslında bir doktorun hastasını muayene edip teşhisi koyması gibidir. Zira hastalık bilinir ise tedavi de belirlenip kalan süreç yönetilebilir. Nitekim Joan RIVERS ise ölçmenin yönetime etkisini şu sözlerle dile getirmiştir:
|